21.451 mensen hebben getekend!

0
25.000

Ja, ik teken voor betere huisvesting van kalveren!

Het is misdadig dat 1,5 miljoen kalveren hun hele (korte) leven lang op harde, gladde vloeren moeten doorbrengen. Kalveren hebben recht op een beter leven. Ik eis fatsoenlijke huisvesting!

Lees hier de volledige petitietekst

Vul je gegevens in en klik op 'verstuur'.

Zojuist getekend

1 week 4 dagen
Sanne Roelofs
4 weken 2 uur
Coby Vd veen
1 maand 3 weken
Mandy Bos
2 maanden 2 weken
Silene van Hessen
3 maanden 4 dagen
Erik Gelten

Harde, gladde vloeren

In Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen kalveren vetgemest en geslacht. Wist je dat die kalveren geen stro krijgen in hun stal? Dat ze op harde, vieze roosters liggen? En dat ze in het halve jaar dat hun leven duurt, nooit in de wei komen? Achter de gesloten deuren van kalvermesterijen schuilt een wereld vol kalverleed.
 
Niet ronddartelen, niet spelen
Kalveren leven in een krap hok met een houten of betonnen roostervloer zonder stro of andere bodembedekking. Hun hele leven brengen ze door op zo’n vloer. Door het liggen op die harde ondergrond, krijgen ze vaak gewrichtsproblemen. De roostervloeren worden bovendien snel glad door mest en urine, waardoor de kalveren makkelijk uitglijden, en gewond raken of zelfs kreupel worden! Dat maakt het voor kalveren dus vrijwel onmogelijk om met elkaar te spelen of te dartelen. Ook rondhuppelen in de wei is er niet bij – want die krijgen ze nooit te zien.
 
Rubbermatten maken een verschil
In 2017 kwam uit een onderzoek (uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV) duidelijk naar voren dat vloeren met rubbermatten comfortabeler zijn voor kalveren. Ze krijgen dan minder gewrichtsaandoeningen, en zijn veel actiever dan op de huidige harde glibbervloeren. Toch heeft minister Schouten afgelopen februari een streep gezet door een – in 2007 aangekondigde – maatregel waarmee het gebruik van rubbermatten in kalverstallen verplicht zou worden. De financiële belangen van de kalversector wegen zwaarder dan de primaire behoeften van kalveren, dat mag duidelijk zijn!
 
Het kan en moet anders!
Het is misdadig dat 1,5 miljoen kalveren hun hele (korte) leven lang op harde, vieze, gladde vloeren moeten doorbrengen, met gewrichtsaandoeningen, wonden en zelfs kreupelheid tot gevolg. Dat ze niet kunnen rondspringen en spelen – precies dát waar jonge dieren behoefte aan hebben.
 
Vind jij ook dat kalveren recht hebben op een beter leven? Teken nu de petitie, en strijd samen met ons voor fatsoenlijke huisvesting voor kalveren!
De Gelderlander - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
Dagblad van het Noorden - Dier &Recht eist verbod op roostervloeren kalfjes
Algemeen Dagblad - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
BN De Stem - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
De Stentor - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
Brabants Dagblad - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
Eindhovens Dagblad - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
Leeuwarder Courant - Dier&Recht eist verbod op roostervloeren kalfjes

Campagnenieuws

Achter de schermen speelt de rechtszaak van Dier&Recht tegen de Nederlandse staat. We eisen dat de overheid een alternatief voor de harde, gladde roostervloeren in kalverstallen verplicht stelt. Minister Schouten wilde tot nu toe niet verder gaan dan een subsidie voor een beperkt aantal kalverhouders die willen overstappen op diervriendelijke stalvloeren. Inmiddels is gebleken wat deze belofte waard was: 90 procent van de aanvragen is afgewezen! 

Lees verder...

Groothandels Sligro, Makro en Zegro hebben sinds donderdag 19 maart hun deuren geopend voor consumenten. Die kunnen daar producten kopen die niet meer worden afgenomen nu de horeca tijdelijk is gesloten. Ook hebben supermarkten hierdoor minder druk van hamsteraars. Een goed initiatief! Maar let wel op dat je geen dierenleed in huis haalt.

Lees verder...

Ontmoet Marisa, Lotta, Katja en Lola. In de nieuwste campagne van chocoladegigant Milka is de bekende paarse koe van de verpakkingen tijdelijk vervangen voor een aantal ‘echte’ soortgenoten. In kinderachtige bewoordingen stelt Milka ons voor aan vier slachtoffers van de zuivelindustrie, hoewel over dierenleed met geen woord gerept wordt.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht