21.443 mensen hebben getekend!

0
25.000

Ja, ik teken voor betere huisvesting van kalveren!

Het is misdadig dat 1,5 miljoen kalveren hun hele (korte) leven lang op harde, gladde vloeren moeten doorbrengen. Kalveren hebben recht op een beter leven. Ik eis fatsoenlijke huisvesting!

Lees hier de volledige petitietekst

Vul je gegevens in en klik op 'verstuur'.

Zojuist getekend

2 dagen 20 uur
Albert van Eisden
1 maand 6 dagen
F. Wijnen
2 maanden 1 week
Anoniem
2 maanden 3 weken
Tony Meijer
3 maanden 5 dagen
Marga Rasoelbaks

Harde, gladde vloeren

In Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen kalveren vetgemest en geslacht. Wist je dat die kalveren geen stro krijgen in hun stal? Dat ze op harde, vieze roosters liggen? En dat ze in het halve jaar dat hun leven duurt, nooit in de wei komen? Achter de gesloten deuren van kalvermesterijen schuilt een wereld vol kalverleed.
 
Niet ronddartelen, niet spelen
Kalveren leven in een krap hok met een houten of betonnen roostervloer zonder stro of andere bodembedekking. Hun hele leven brengen ze door op zo’n vloer. Door het liggen op die harde ondergrond, krijgen ze vaak gewrichtsproblemen. De roostervloeren worden bovendien snel glad door mest en urine, waardoor de kalveren makkelijk uitglijden, en gewond raken of zelfs kreupel worden! Dat maakt het voor kalveren dus vrijwel onmogelijk om met elkaar te spelen of te dartelen. Ook rondhuppelen in de wei is er niet bij – want die krijgen ze nooit te zien.
 
Rubbermatten maken een verschil
In 2017 kwam uit een onderzoek (uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV) duidelijk naar voren dat vloeren met rubbermatten comfortabeler zijn voor kalveren. Ze krijgen dan minder gewrichtsaandoeningen, en zijn veel actiever dan op de huidige harde glibbervloeren. Toch heeft minister Schouten afgelopen februari een streep gezet door een – in 2007 aangekondigde – maatregel waarmee het gebruik van rubbermatten in kalverstallen verplicht zou worden. De financiële belangen van de kalversector wegen zwaarder dan de primaire behoeften van kalveren, dat mag duidelijk zijn!
 
Het kan en moet anders!
Het is misdadig dat 1,5 miljoen kalveren hun hele (korte) leven lang op harde, vieze, gladde vloeren moeten doorbrengen, met gewrichtsaandoeningen, wonden en zelfs kreupelheid tot gevolg. Dat ze niet kunnen rondspringen en spelen – precies dát waar jonge dieren behoefte aan hebben.
 
Vind jij ook dat kalveren recht hebben op een beter leven? Teken nu de petitie, en strijd samen met ons voor fatsoenlijke huisvesting voor kalveren!
De Stentor - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
Brabants Dagblad - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
Eindhovens Dagblad - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
Leeuwarder Courant - Dier&Recht eist verbod op roostervloeren kalfjes
De Gelderlander - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
Dagblad van het Noorden - Dier &Recht eist verbod op roostervloeren kalfjes
Algemeen Dagblad - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes
BN De Stem - Dier&Recht wil verbod roostervloer voor kalfjes

Campagnenieuws

kalfje

In Ierland werden dit jaar bijna 30.000 stiertjes geslacht van tien dagen oud, zo onthulde het Ierse tv-programma ‘Ear to the Ground’. Ierse melkveehouders kunnen zich net zomin als hun Nederlandse collega’s veroorloven om veel tijd in de verzorging van deze stierkalfjes te steken. De stiertjes zijn immers niet meer dan een restproduct van de hoge melkproductie. Een kostenpost.

Lees verder...

Sappige groene weiden met koeien en kalveren. Een echt Hollands plaatje! De koeien staan vredig te grazen of liggen loom te herkauwen – de kalfjes dartelen in het rond, drinken bij hun moeders en kijken de kunst van het grazen af. De idylle van het landleven... Of moeten we zeggen: ’de illusie van het landleven’? Want de realiteit lijkt de idylle te hebben achterhaald.

Lees verder...

Goed nieuws voor de 1,5 miljoen vleeskalveren in Nederland. Een kleine maand na de oproep Dier&Recht te steunen in de rechtszaak tegen de staat, is het streefbedrag van 25.000 euro opgehaald. 

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht