Stop epilepsie bij rashonden

Epilepsie is een vreselijke ziekte waaraan veel rashonden, zoals Sint Bernards, steeds vaker lijden. Door inteelt en het inzetten van ouders die epilepsie doorgeven krijgen steeds meer nakomelingen deze ziekte. Fokkers zetten willens en wetens dragers van epilepsie in met medeweten van de rasverenigingen en de Raad van Beheer.

Epilepsie komt steeds vaker bij rashonden voor
Erfelijke epilepsie is niet alleen een vreselijke ziekte voor hond en baasje, het kan ook niet worden genezen. Levenslange toediening van dure medicijnen kan symptomen bestrijden, maar is lang niet altijd succesvol. In een aantal gevallen sterven dieren al op jonge leeftijd aan deze aandoening.
 
Bewust fokken met zieke honden door rasvereniging en fokkers
Sinds 1 juli 2014 is het volgens artikel 3.4, Besluit houders van dieren verboden om gezelschapsdieren te fokken waar de kans op erfelijke aandoeningen groot is. Het fokken met ouderdieren die een groot risico hebben op het doorgeven van epilepsie aan de nakomelingen is hiervan een onmiskenbaar voorbeeld. Toch kruisen fokkers zieke honden, met medeweten van de rasvereniging, die zeer risicovolle ouderdieren gewoon goedkeurt voor de fokkerij.
 
Raad van Beheer wast handen in onschuld
Het overkoepelend orgaan Raad van Beheer is op de hoogte en blijft gewoon stambomen uitgeven en zich verrijken aan de pups van deze fokkers. Ook de Hollandse Sint Bernard Club (HSBC) keurt honden goed waarbij overduidelijk epilepsie in de stamboom zit. Veel dieren waarmee gefokt wordt, hebben broers, zussen of kinderen, die aan epilepsie lijden of eraan zijn overleden.
 
Wat kun jij doen?
De Raad van Beheer beloofde dat binnen vier jaar honden gezonder worden door het Fairfok-programma. Desalniettemin komen er steeds meer honden bij met ernstige erfelijke afwijkingen zoals epilepsie. Teken de petitie, help mee deze ziekmakende fokpraktijken te stoppen!

Teken de petitie en help mee deze ziekmakende fokpraktijken te stoppen!

Bekijk hier de uitzending van Kassa over epilepsie bij Sint Bernards 

Lees hier het volledige rapport 'Epilepsie bij Sint Bernards'

Word nu donateur!

DONEER NU

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht