Melk is altijd moedermelk

 

Koeien horen bij Nederland. Toch? Ze grazen in de wei, geven melk en zeggen boe. Niks bijzonders, geen enkele reden om daar op deze pagina aandacht aan te besteden. Maar de waarheid is helaas iets minder onschuldig...

Melk is altijd moedermelk. Heb je daar weleens bij stilgestaan? Het wordt door koeien aangemaakt voor hun pasgeboren kalfjes. Net als andere baby’s, hebben kalfjes die melk hard nodig om groot en sterk te worden. Dat heeft de natuur echt perfect geregeld.

Er is alleen één probleem: de moedermelk gaat niet naar kleine kalfjes, maar naar kleine en grote mensen. Wij denken al tientallen jaren dat we met melk meer mans zijn. Dat melk onze witte motor is. Dat melk goed is voor elk. En de machtige zuivelindustrie houdt dat beeld maar wat graag in stand.

Voor kalfjes heeft dit dramatische gevolgen.

Melkfles

 

 

Omdat de jonge dieren geen nut hebben voor de melkveehouderij, belandt 70% binnen een jaar als kalfsvlees bij de slager. Elk jaar eindigen 1.500.000 kalfjes in een Nederlands slachthuis.

Voor de moeders is het ook traumatisch. Elk jaar worden hun kalfjes vlak na de geboorte weggehaald (en dat is voor ieder zoogdier, net als voor mensen, heel verdrietig). En elk jaar worden ze opnieuw kunstmatig zwanger gemaakt. Want de melk moet natuurlijk wel blijven stromen.

En weet je wat? Mensen schieten er helemaal niks mee op. In tegenstelling tot wat de zuivelindustrie ons laat geloven, is melk helemaal niet goed voor elk. Daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor!

Laten we daarom kiezen voor zuivelvrij. Dat is beter voor koetjes en kalfjes, beter voor de wereld en beter voor jou. En bovendien zijn er genoeg alternatieven.

Zuivelvrij challenge

Blij van Zuivelvrij helpt je in makkelijke stappen om te stoppen of te minderen met zuivel. Zonder in te leveren op smaak of gemak. Wat begint met het vervangen van koemelk in je koffie, eindigt misschien wel bij een tosti plantaardige kaas. En alles daartussenin is winst. Voor jou, voor de kalfjes, voor de koeien en voor het klimaat.

Actiepakket

Begin eens een gesprek over koetjes en kalfjes. Of laat aan je vrienden, familie of collega's zien dat jij blij wordt van zuivelvrij! Bestel nu gratis het Blij van Zuivelvrij actiepakket, plak de stickers op je agenda, laptop of koffiezetapparaat en deel ze op social media.

Feit of fabel?

Oerwouden worden niet platgebrand voor jouw sojamelk. Maar er gaan nogal wat van dat soort hardnekkige verhalen rond. Weet jij nog hoe het zit? Blij van Zuivelvrij helpt jou een weg te vinden tussen de feiten en fabels rond zuivel.