
Vegan aardappel gratin met cashew kaassaus
Ingrediënten
Ingredienten
Voor de aardappelen:
- 1,2 kg vastkokende aardappelen
- 2 sjalotjes, fijngehakt
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel vegan boter
Voor de kaassaus:
- 150g cashewnoten, 2 uur geweekt
- 400ml ongezoete amandelmelk
- 3 eetlepels nutritional yeast
- 1 eetlepel aardappelzetmeel
- 1 theelepel miso pasta
- ½ theelepel nootmuskaat
- Zout en peper naar smaak
- 2 eetlepels verse tijm blaadjes
Bereidingswijze
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes van ongeveer 3mm.
- Verhit olijfolie en vegan boter in een ovenbestendige pan (25cm).
- Bak sjalotjes en knoflook 3 minuten tot zacht en geurig.
- Voor de kaassaus: mix geweekte cashewnoten, amandelmelk, nutritional yeast, aardappelzetmeel, miso, nootmuskaat, zout en peper in een blender tot glad.
- Giet de cashewmix bij de sjalotjes in de pan en breng al roerend aan de kook.
- Laat 2 minuten inkoken tot de saus wat dikker wordt.
- Haal de pan van het vuur en schik de aardappelplakjes in overlappende lagen in de saus.
- Bestrooi met tijm en extra nutritional yeast.
- Dek af met folie en bak 45 minuten.
- Verwijder de folie en bak nog 15-20 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
- Laat 10 minuten afkoelen voor het serveren.
Bereidingstijd: 30 minuten voorbereiding + 1 uur en 10 minuten bakken
Porties: 6-8 personen