Recept 3

Vegan aardappel gratin met cashew kaassaus

Ingrediënten

Ingredienten

Voor de aardappelen:

  • 1,2 kg vastkokende aardappelen
  • 2 sjalotjes, fijngehakt
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel vegan boter

Voor de kaassaus:

  • 150g cashewnoten, 2 uur geweekt
  • 400ml ongezoete amandelmelk
  • 3 eetlepels nutritional yeast
  • 1 eetlepel aardappelzetmeel
  • 1 theelepel miso pasta
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels verse tijm blaadjes

Bereidingswijze

Bereidingswijze
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes van ongeveer 3mm.
  • Verhit olijfolie en vegan boter in een ovenbestendige pan (25cm).
  • Bak sjalotjes en knoflook 3 minuten tot zacht en geurig.
  • Voor de kaassaus: mix geweekte cashewnoten, amandelmelk, nutritional yeast, aardappelzetmeel, miso, nootmuskaat, zout en peper in een blender tot glad.
  • Giet de cashewmix bij de sjalotjes in de pan en breng al roerend aan de kook.
  • Laat 2 minuten inkoken tot de saus wat dikker wordt.
  • Haal de pan van het vuur en schik de aardappelplakjes in overlappende lagen in de saus.
  • Bestrooi met tijm en extra nutritional yeast.
  • Dek af met folie en bak 45 minuten.
  • Verwijder de folie en bak nog 15-20 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
  • Laat 10 minuten afkoelen voor het serveren.

Bereidingstijd: 30 minuten voorbereiding + 1 uur en 10 minuten bakken
Porties: 6-8 personen

Deel deze pagina