Transport op te jonge leeftijd maakt kalfjes ziek

kalfje
Foto: WeAnimals

Jaarlijks zet het miljardenbedrijf VanDrie Group tienduizenden piepjonge kalfjes op een vijftig uur durend transport vanuit Ierland naar Nederland. Onderweg krijgen de kalfjes onvoldoende rust, water en melk. Door de ongezonde omstandigheden rond de transporten worden veel kalfjes ziek, soms zelfs met dodelijke afloop.

Onderontwikkeld imuunsysteem

Voor de ontwikkeling van hun immuunsysteem zijn jonge kalveren volledig afhankelijk van de antistoffen in moedermelk. Doordat kalveren direct na de geboorte van hun moeder worden gescheiden, krijgen ze daar veel te weinig van binnen. Ierse kalfjes zijn pas zo’n drie weken oud wanneer ze worden opgehaald bij de melkveebedrijven waar ze zijn geboren.

De zuigelingen worden bijeengebracht op hectische Ierse verzamelcentra, wachten uren bij de ferry, reizen minstens 19 uur naar Frankrijk en gaan dan weer urenlang op weg naar Nederland. Tijdens het lange transport ervaren de dieren veel stress. Daardoor stijgt het cortisolniveau (stressniveau) en verslechterd het toch al zwakke immuunsysteem nog verder.

Ongezonde transporten

De verzamelplaatsen, de vrachtwagens en de bedrijven waar de kalfjes naartoe gaan, zijn broedplaatsen voor infectieziekten. De kalfjes hebben in korte tijd intensief contact met heel veel soortgenoten uit andere stallen, en dus ook met veel verschillende bacteriën en virussen. Door hun onderontwikkelde afweersysteem zijn de jonge dieren enorm vatbaar voor deze ziekteverwekkers. Het is dus geen wonder dat kalveren vaak zware infectieziekten oplopen zoals diarree en luchtwegaandoeningen.

In 2023 werden meer dan 100.000 Ierse kalveren, afkomstig van vele verschillende Ierse melkveebedrijven, verzameld en naar Nederland verscheept. De import van Ierse ‘restkalfjes’ is een winstgevende onderneming.

Sluit je aan bij onze rechtszaak!

De dieronvriendelijke kalverhandel is vrijwel volledig in handen van een steenrijk familiebedrijf: de VanDrie Group. VanDrie weet dat de transporten uit Ierland in strijd zijn met de Europese regels, maar weigert in te grijpen.

Dier&Recht start een rechtszaak tegen deze handelaren in kalverleed die willens en wetens de wet overtreden. Sluit jij je aan als medestander in onze strijd?

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!