Ja, ik teken voor een referendum over TTIP en CETA!

Dieren horen beschermt te worden, maar de voorgenomen handelsverdragen TTIP en CETA zetten het welzijn van onze dieren onder druk. Stop deze dreiging nu het nog kan!

Onze bijdrage aan de petitie voor een referendum over TTIP en CETA is gestopt. De 200.000 handtekeningen zijn inmiddels overhandigd aan de politiek.

Meer doen voor de dieren?

Word donateur

Uitleg over TTIP en CETA

TTIP is het verdrag voor investeringsbescherming waarover de EU momenteel met de VS in het geheim onderhandelt. CETA is de Canadase versie van TTIP: een verdrag tussen de EU en Canada. CETA is al klaar en openbaar. TTIP en CETA bedreigen de democratie op 4 punten.

Geheime onderhandelingen, geen democratische controle
De onderhandelingen vinden achter gesloten deuren plaats. Zelfs de door ons gekozen volksvertegenwoordigers in Den Haag en Brussel krijgen maar beperkt toegang tot de onderhandelingen. Het Europees Parlement en de Tweede Kamer mogen vervolgens alleen ‘ja’ of ‘nee’ zeggen tegen het eindresultaat. Het voorstel mag niet worden aangepast.

Minder zeggenschap, slechtere wetgeving
Omdat TTIP wetgeving tussen de EU en de VS op grote schaal gelijk wil trekken wordt de ruimte voor ons als Nederland om zelf democratische besluiten te nemen ernstig beperkt.

Sluipende uitbreiding van bevoegdheden
TTIP wil niet alleen huidige maar ook toekomstige wet- en regelgeving tussen de EU en de VS zoveel mogelijk gelijktrekken. Hiervoor zullen nieuwe, ongekozen, bureaucratische overlegorganen in het leven worden geroepen. Nieuwe wetgeving zal door deze ‘regulatory cooperation’ achter gesloten deuren en in consultatie met het bedrijfsleven worden opgesteld.

Miljardenboetes opgelegd via geheime arbitrage
TTIP stelt buitenlandse bedrijven in staat om via geheime arbitragehoven enorme schadevergoedingen te eisen van de Nederlandse overheid wanneer die democratisch tot stand gekomen beleid wil doorvoeren dat mogelijk een negatief effect zal hebben op de winsten en investeringen van de bedrijven in kwestie. Denk hierbij aan verscherpte consumentenbescherming, milieuwetgeving of verbeterde arbeidsvoorwaarden. Dit kan oplopen tot mijarden euro's, waarvoor de belastingbetalers opdraaien.

Campagnenieuws

Varken

De coalitie tegen TTIP/CETA had acht boerenorganisaties als partner, waaronder de Nederlandse Vereniging van Varkenshouders en LTO Varkenshouderij. Volgens deze coalitie kennen de Verenigde Staten en Canada vrijwel geen standaarden voor dierenwelzijn. 

Lees verder...

kalf in stal

Na de Duitse vice-kanselier Sigmar Gabriel kondigt nu ook een Franse toppoliticus aan dat hij klaar is met TTIP. Staatssecretaris van Handel, Mattias Fekl, zei vandaag voor radiozender RCM dat Parijs wil dat de EU de onderhandelingen staakt.

Lees verder...

kip

De onderhandelingen tussen de EU en de VS over vrijhandelsverdrag TTIP zijn mislukt. Die heugelijke  boodschap verkondigde de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel afgelopen weekend tijdens een gesprek met televisiezender ZDF.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht