Rashonden zijn er in alle soorten en maten | Dier&Recht

Ja, ik help mee rashondenleed te stoppen!

Fokkers maken de honden precies zoals de kopers ze graag zien. Klein en schattig of juist groot en stoer. Maar door het selectieve fokken wordt veel leed veroorzaakt. Samen kunnen we de malafide fokkers stoppen.

iDEAL
Machtiging
Machtiging

Hierbij machtig ik Dier&Recht om het bovenstaande bedrag van mijn bankrekening af te schrijven:

Rashonden zijn er in alle soorten en maten

Rashonden zijn er letterlijk in alle soorten en maten. Zo weegt de Deense dog wel 80 kilo, terwijl we dankzij Paris Hilton weten dat chihuahua's in een handtas passen. Al eeuwen bestaan er verschillen tussen hondenrassen, maar de laatste jaren loopt het gierend uit de hand. Hun uiterlijk wordt extremer, met allerlei gezondheidsproblemen als gevolg.

Wie een duik neemt in de geschiedenis, ziet dat het uiterlijk van rashonden in de loop van de jaren dramatisch is veranderd. Een Teckel heeft bijvoorbeeld een langere nek en rug gekregen, zijn borst staat meer naar voren en zijn poten zijn veel korter. Bij Boxers of Bulldogs is te zien dat zij een steeds plattere snuit hebben gekregen. Het fokken op uiterlijk wordt sterk beïnvloed door hondenshows. Hier winnen doorgaans de dieren die er het meest extreem uitzien.

Wat dit alles zo schrijnend maakt, is dat veel honden door het fokbeleid doodziek zijn geworden. De lange nek en rug bij Teckels zorgen voor een grote kans op problemen met de tussenwervel, wat leidt tot verlamming. Door zijn aan de mode aangepaste bouw kunnen zijn hersenen bovendien zo bekneld raken dat er blindheid optreedt. De platte snuit van Bulldogs zorgt ervoor dat zij veel moeite hebben met ademhaling; hierdoor zijn ze heel snel uitgeput. Op deze manier is er een hond gefokt die niet te veel mag bewegen. Wat absurd is, helemaal als je bedenkt dat dit dier een achterneef is van de wolf. Inmiddels heeft veertig procent van alle jonge rashonden een erfelijke aandoening of ziekte; van ademhalingsproblemen tot kanker en van chronische hoofdpijn tot hartfalen. 

Dier&Recht doet hier iets aan. Zo klagen we regelmatig malafide fokkers aan, doen we structureel onderzoek naar ziektes bij honden en lobbyen we bij de politiek voor betere rechtsbescherming van honden en hun baasjes. Uiteraard kost dit alles geld. Donaties zijn daarom van harte welkom!

Shar-pei
Van rashond naar ramphond: Shar-pei
Teckel
Van rashond naar ramphond: Teckel
Cavalier King Charles-spaniël
Van rashond naar ramphond: Cavalier King Charles-spaniël
Mopshond
Van rashond naar ramphond: Mopshond
Mastiff
Van rashond naar ramphond: Mastiff
Bullterriër
Van rashond naar ramphond: Bull Terriër
Engelse Bulldog
Van rashond naar ramphond: Engelse Bulldog

Campagnenieuws

Drentsche patrijshond

Even een update over onze campagne rond de Drentsche Patrijshond. We hebben het verzoek een einde te maken aan raszuiver fokken, dat ondertekend is door ruim 10.000 mensen, neergelegd bij de twee betreffende rasverenigingen. Zij hebben helaas geen inhoudelijke reactie gegeven.

Lees verder...

Cavalier

Dát een tijdschrift als De Hondenwereld over ons schrijft, verbaast ons niet. Maar dat ze, als blad voor rashondenliefhebbers, zowaar iets vriendelijks over Dier&Recht te melden hebben, daar waren we blij verrast over.

Lees verder...

De Britse kennelclub (The Kennel Club) overweegt de registratie van fokkers van kruisingen, wat een belangrijke verandering van koers is. Dat meldt Dogzine.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht