Standpunten

Een goede fokker herkennen

Regelmatig blijkt dat rashonden last hebben van erfelijke aandoeningen, terwijl dit voorkomen had kunnen worden door de fokker. De gevolgen voor zowel hond als baasje kunnen groot zijn: de hond is soms een leven lang ziek.

Lees verder...

Erfelijke aandoeningen bij rashonden

Erfelijke aandoeningen vormen al decennia een groot probleem bij rashonden mèt en zonder stamboom en even lang heeft de rashondenwereld dit probleem vrijwel genegeerd. Men is doorgegaan met het fokken van rashonden met een extreem uiterlijk en ernstig ziek genetisch materiaal. Pas door juridische druk zoals (de dreiging met) rechtszaken, veel media-aandacht en als gevolg daarvan politieke druk, is de sector aan het veranderen.

Lees verder...

Het doorfokken van dieren

In 1997, toen de Stichting Varkens in Nood werd opgericht, kregen zeugen 24 biggen per jaar, een enorme ‘vooruitgang’ ten opzichte van het oorspronkelijke wilde zwijn met maar 5 à 6 biggen per jaar. Inmiddels zitten veel boeren op 30 biggen per jaar en het einde is nog niet in zicht.

Lees verder...

Weidegang voor koeien op vrijwillige basis werkt niet

Heel vaak wordt beweerd dat boeren, als ze de keuze hebben en het geen financieel nadeel geeft, kiezen voor het welzijn van hun dieren. Bij koeien is dit in ieder geval niet het geval.

Lees verder...

Wat is een goed dierenwelzijn?

Bij het maken van SuperWijzer hebben wij 13 dierenwelzijnsdeskundigen gevraagd om het welzijn van onze voedseldieren en de verschillende keurmerken te beoordelen.

Lees verder...

Controle door de NVWA

In 2007 brachten Dier&Recht/Varkens in Nood interne rapporten naar buiten over het (dis)functioneren van de VWA (nu NVWA). Onder druk van het bedrijfsleven waren essentiële elementen van de keuring van vlees geprivatiseerd, zodanig dat de Inspecteur Generaal geen garantie meer kon geven voor de volksgezondheid.

Lees verder...

De vee-industrie

De vee-industrie breidt zich alsmaar uit om zo veel en zo goedkoop mogelijk vlees te produceren. De wereldwijde veestapel is in de afgelopen eeuw sterk toegenomen en zal in de komende 50 jaar nog eens verdubbelen, volgens voorspellingen van de Verenigde Naties.

Lees verder...

Zijn plofkippen goed voor het milieu?

Er wordt wel eens beweerd dat de plofkip goed is voor het milieu, juist omdat deze in dichte stallen opgesloten zit en weinig ruimte inneemt. Maar is dit ook zo?

Lees verder...

Geef het dier rechten naar zijn eigen aard

Vanaf het moment dat Darwin in 1859 zijn On the Origin of Species publiceerde, werd het voor velen duidelijk dat mensen ook dieren zijn. 

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht