Foto's en teksten reizende foto-expo

Kip uit de vee-industrie

In de natuur legt een hen (een moederkip) ongeveer 20 eieren per jaar. Bij het uitbroeden van haar eieren is de moederkip vaak zo fanatiek dat ze helemaal vergeet om te eten.

Op de foto zie je een kip uit de vee-industrie. Net als veel van haar lotgenoten is ze ziek. Dit zie je aan de bleke kam, kale plekken en een rafelig verenkleed. Ze legt wel 300 eieren per jaar. Niet één daarvan broedt ze uit. 

Scharrelstal

In de natuur leven kippen in kleine, stabiele groepjes. Samen scharrelen ze onder struikgewas, poetsen ze hun veren of nemen ze een stofbad.

Op de foto zie je een “scharrelstal”. In Nederland houden we op deze manier ruim 22 miljoen scharrelkippen. Ieder jaar leggen deze kippen ruim 6 miljard scharreleieren. Af en toe loopt de veehouder door de stal om de dode kippen eruit te halen.

Kalf uit de melkveehouderij

De draagtijd van een koe is net als bij mensen 9 maanden. Direct na de geboorte likt de koe haar kalf schoon; vanaf dit moment zijn moeder en kind onafscheidelijk. De koe zal haar jong met gevaar voor eigen leven beschermen. 

Het kalfje op de foto is een kalf uit de melkveehouderij. Direct na de geboorte is zij bij de moeder weggehaald. Anders drinkt zij immers “onze” melk op. Vaak roept een alleen gelaten kalfje nog urenlang om zijn moeder, net zoals het kalfje op de foto.

Vleeskonijn

Een blij konijn heeft zijn oren fier omhoog staan en maakt sprongetjes van plezier.

Op de foto zie je een vleeskonijn vlak voor de slacht. Het konijn is doodsbang: de oren liggen in de nek en de ogen zijn wijd opengesperd. Het konijn ziet precies wat er achter hem gebeurt: konijnen kunnen namelijk achteruit kijken. Door stress en ziektes overlijdt 1 op de 5 konijnen nog vóór de slacht.

Konijnenstal

In de natuur leven konijnen in zelf gegraven gangenstelsels van wel 3 meter diep en 40 meter lang. In het gangenstelsel heeft ieder konijn een eigen afdeling. Ook is er een centrale woonkamer en hebben de moederkonijnen een speciale kraamkamer. Konijnen in de vee-industrie leiden een heel ander bestaan: ze leven in draadgazen kooitjes zonder zand om in te graven of ruimte om te huppelen.

Op de foto zie je een voedster (moederkonijn) die kunstmatig wordt geïnsemineerd. Per jaar produceert ze zo’n 70 vleeskonijnen. Hiervan sterven er gemiddeld 20 door ziektes en stress.

Vleesvarken

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn varkens erg schone dieren. Biggetjes zijn al na een week zindelijk. En wanneer een varken ‘s nachts zijn behoefte wil doen, zal hij daarvoor zijn warme nestje verlaten en een afgelegen plekje zoeken.

Op de foto zie je een varken in de vee-industrie. Iedere dag leeft ze boven haar eigen poep en urine. Door de vieze stallucht krijgen varkens ontstekingen aan de longen en ogen. Het varken op de foto is hierdoor zelfs blind geworden.

Stal met vleesvarkens

Het wilde varken is een vlug en behendig beest met een topsnelheid van 65 kilometer per uur. Per dag zijn varkens wel 7 uur bezig met het zoeken naar voedsel. Met hun neus spitten ze in de grond op zoek naar wortels, knollen en insecten. 

Op de foto zie je een stal met vleesvarkens. Deze varkens hebben de hele dag niets te doen. Uit verveling en frustratie gaan de varkens aan elkaars staart bijten. De staartjes worden daarom preventief afgebrand.

Kallkoenkuiken

In de natuur slapen kalkoenen hoog in de bomen. De pasgeboren kalkoenkuikens kunnen echter nog niet vliegen. Tot een week of 4 slapen ze op de grond, veilig onder de vleugels van hun moeder. De kuikentjes blijven zo’n 20 weken bij hun moeder, die ze beschermt en opvoedt. 

Op de foto zie je een kalkoenkuiken in de vee-industrie. Hij heeft zijn moeder nooit gezien. Vleeskalkoenen worden namelijk in een broedmachine geboren. Zodra de kuikens uit het ei komen, worden hun snavels “behandeld” en worden ze op transport gezet naar de stal. Zo’n 18 weken later worden de kuikens geslacht.

Infraroodrobot

In de natuur leven kalkoenen in kleine groepjes van 1 haan, 3 hennen en hun jongen. De meeste tijd besteden ze aan het zoeken naar voedsel: hun gevoelige snavel is hierbij het belangrijkste instrument. 

Op de foto zie je hoe de snaveltjes van pasgeboren vleeskalkoenen worden verhit met infraroodstraling. Tien dagen later valt het verbrande deel van de snavel eraf. Deze “snavelbehandeling” is een standaard praktijk in de kalkoenhouderij. Als het niet gebeurt, zullen de kalkoenen elkaar uit frustratie doodpikken.

Zeug (moedervarken) in de vee-industrie

Een hoogzwanger varken wil maar één ding: een veilig en warm nest bouwen voor haar biggetjes. In de natuur graaft ze een kuil die ze bedekt met takken en bladeren. 

Op de foto zie je een zeug (moedervarken) in de vee-industrie. Haar hele leven produceert ze biggen. Vlak voor de bevalling wordt ze vastgezet tussen stalen stangen. De zeug kan zich niet omdraaien, heeft geen stro om een nest mee te maken en geen ruimte om haar biggetjes te verzorgen.

Dekstal voor zeugen

Wilde varkens leven in bos- en waterrijke gebieden. Ze zijn dol op zwemmen en een modderbad nemen. De moeders (zeugen) en de biggen trekken samen op. De mannetjes (beren) leven vaak solitair. 

Op de foto zie je een dekstal voor zeugen (moedervarkens). In deze stal worden de zeugen kunstmatig geïnsemineerd. De zeugen staan hier minimaal 9 dagen. In Nederland houden we ruim 1 miljoen zeugen. Ieder jaar produceren de zeugen 30 miljoen vleesvarkens. Als een zeug niet meer voldoende biggen produceert, gaat ze naar de slacht.

Plofkip

Kippen zijn slimme dieren: ze kunnen rekenen, leren sneller dan een hond en hebben een eigen kippentaal met meer dan 30 kippenwoordjes. 

Op de foto zie je een plofkip: een kuiken dat in 40 dagen tijd is vetgemest tot een vleeshomp van 2,5 kilo. Hierna is ze “slachtrijp” en wordt ze afgevoerd naar het slachthuis.

Vleeskuikenstal

In de natuur slapen kippen hoog in de bomen. Hier voelen ze zich veilig. Kippen hebben een intern kompas dat gebruikmaakt van het aardmagnetisch veld. Hierdoor weten ze precies waar ze zich bevinden.

Op de foto zie je een vleeskuikenstal (plofkippen). In de stal is er vaak geen daglicht en de kippen komen nooit buiten. In Nederland houden we op deze manier 450 miljoen vleeskuikens per jaar.

Melkgeitenhouderij

In de natuur blijven jonge geitjes minimaal 6 maanden bij de moeder.

Het geitje op de foto is afkomstig uit de melkgeitenhouderij. Direct na de geboorte wordt ze bij de moeder weggehaald en genummerd: met een speciale tang knijpt de boer zonder verdoving een oormerk door het oor. Vrouwelijke geitjes blijven op het bedrijf om later melk te produceren. Mannelijke geitjes zijn nutteloos voor de boer omdat ze geen melk geven. Ze worden levend op transport gezet naar slachterijen in Zuid-Europa. 

Melkgeitenstal

Wilde geiten leven in bergachtige gebieden. Met gemak beklimmen ze de steilste rotswanden. Nog geen dag na de geboorte klauteren jonge geitjes hun moeders al achterna. Geiten zijn nieuwsgierig en onderzoekend.

Op de foto zie je een reguliere melkgeitenstal. Hier zijn geen klimmogelijkheden en de geiten komen nooit buiten. Voor de foto zijn de deuren even open gezet. 

Slachtvarken

Varkens kunnen beter ruiken dan honden en met hun neus net zo goed voelen als wij met onze handen. Qua intelligentie zijn varkens vergelijkbaar met kinderen van 5.

Het varken op de foto staat op het punt om te worden geslacht. In Nederland gebeurt dit vaak met gas: met een lift worden de varkens naar een gaskamer gebracht. Na 20 seconden ademnood en doodsangst raken de varkens bewusteloos. Hierna worden ze geslacht.

Varkensslachterij

In de natuur leven varkens in familiegroepen. De varkens slapen, spelen en eten samen. Als er een familielid overlijdt, rouwen varkens. In het wild wordt een varken ongeveer 10 jaar.

Op de foto zie je een varkensslachterij. Ieder jaar worden er in Nederland 14 miljoen varkens geslacht op een leeftijd van ongeveer zes maanden. In de natuur begint een varken op deze leeftijd net te puberen. 

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht