Petititetekst 'Stop pijn en dwang in de paardensport'

Aan minister Carola Schouten,

Ik maak me grote zorgen over de trainingsmethodes en dwangmiddelen in de paardensport. Veel paarden worden onder druk gezet om te presteren, waarbij het gewenste gedrag op een zeer dieronvriendelijke manier wordt afgedwongen. Dit terwijl er andere, diervriendelijke methodes zijn.

Dier&Recht concludeert dan ook dat het een absolute noodzaak is dat er paard-specifieke wetgeving komt om het welzijn van de dieren te waarborgen.

Er dient een verbod te komen op dwang- en trainingsmiddelen die het paard pijn doen, verwonden of een natuurlijke houding onmogelijk maken, waaronder in ieder geval een verbod op:

  • bitten;
  • smalle, snijdende of harde neusriemen;
  • hoofdstellen met hefboomwerking zoals ‘bosals’ en ‘hackamores’;
  • opzetteugels en bijbehorende opzetbitten;
  • hulpteugels en andere middelen waardoor het paard zijn hoofd niet vrij kan bewegen;
  • hulpmiddelen die de tong van het paard fixeren;
  • gewichten, kettingen, elastieken en ringen (met en zonder lood) aan en om de benen;
  • verzwaarde en dubbele hoefijzers;
  • fixerende staartlepels en oordoppen;zwepen;
  • puntige sporen.

Huidige aanpak werkt niet

Paarden zijn wezens met gevoel en hebben, ook in de Nederlandse wet, een intrinsieke waarde los van hun nut voor de mens. De enige manier om de paardensportsector en paardeneigenaren aan te zetten tot diervriendelijke trainingsmethoden, is door middel van wetgeving. De huidige wetgeving is onvoldoende specifiek om paardenwelzijn te garanderen.

Mijn oproep

Als minister van Landbouw hebt u de paarden onder uw hoede; ze hebben uw zorg nodig. Laat ze niet nog langer verwondingen oplopen vanwege dwangmiddelen. We vragen u om te zorgen voor wetgeving, waarin is opgenomen dat er een verbod op de hierboven genoemde dwang- en trainingsmiddelen komt.

Ik roep u met klem op om actie te ondernemen!

Hoogachtend,

voor- en achternaam (worden automatisch ingevuld)

Ja, ik teken tegen dwangmiddelen in de paardensport!

Ik vind het onacceptabel dat paarden onder dwang tot het uiterste gedreven worden voor de sport. Ik strijd voor een pijnloze omgang met deze dieren!

Vul je gegevens in en klik op verstuur.

Dier&Recht gaat zorgvuldig om met je persoonsgegevens, wij verstrekken deze niet aan derden. Wanneer je je telefoonnummer hebt ingevuld, kan het zijn dat we je telefonisch benaderen met de vraag ons verder te steunen. Als je dit niet op prijs stelt, stuur ons dan een e-mail op info@dierenrecht.nl.
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht