Ziek van de kalverhouderij

Aan minister Carola Schouten,
 
Ik maak me grote zorgen over de misstanden in de Nederlandse kalverhouderij. Jaarlijks worden in Nederland 1,5 miljoen vleeskalveren vetgemest. Meer dan de helft van deze kalveren lijdt aan longaandoeningen, zoals longontsteking en pleuritis. Dit structurele dierenleed wordt veroorzaakt door de manier waarop de kalveren worden gehouden.
 
De kalverhouderij maakt kalveren ziek
De kalveren zijn net twee weken oud als ze op transport gaan naar de kalvermesterijen. Ze worden met honderden bijeengebracht, afkomstig van verscheidene bedrijven uit binnen- en buitenland. De diversiteit aan aanwezige ziekteverwekkers is daardoor groot. Met hun kwetsbare immuunsysteem raken de zuigelingen makkelijk door elkaar geïnfecteerd. Bovendien zijn ze verzwakt en gestrest door de vaak lange transporten. Veel dieren komen ziek op hun bestemming aan.
 
Eenmaal in de stal krijgen ze te maken met een ongezond stalklimaat, overbezetting en een dieet met veel te weinig ijzer en ruwvoer. Veel dieren worden ziek in de eerste weken na aankomst.
 
Meer dan de helft van de vleeskalveren heeft een longaandoening
Uit recent onderzoek van Wageningen Lifestock Research blijkt dat meer dan 50% van de witvleeskalveren beschadigingen aan de longen heeft. Minstens 34% van al deze kalveren heeft tijdens zijn leven pleuritis gehad, een zeer pijnlijke ontsteking in de borstholte. Van de rosékalveren heeft zelfs 70% beschadigingen aan de longen, en heeft ruim 50% pleuritis gehad!
 
Mijn oproep
Honderdduizenden kalveren kampen met longaandoeningen, als gevolg van de manier waarop ze gehouden worden. De aanslag op hun welzijn is enorm. Ik roep u op een einde te maken aan dit structurele, grensoverschrijdende dierenleed!
 
 
Hoogachtend,
Voor- en achternaam (worden automatisch ingevuld)

Ja, ik teken voor een beter leven voor kalveren!

Het is meer dan schokkend dat honderdduizenden kalveren in hun korte leven lijden onder pijn en benauwdheid als gevolg van longaandoeningen. De kalveren hebben recht op een beter leven. Ik eis dat er een einde komt aan de talloze misstanden in de Nederlandse kalverhouderij!

Lees hier de volledige petitietekst

Vul je gegevens in en klik op 'verstuur'.

Dier&Recht gaat zorgvuldig om met je persoonsgegevens, wij verstrekken deze niet aan derden. Wanneer je je telefoonnummer hebt ingevuld, kan het zijn dat we je telefonisch benaderen met de vraag ons verder te steunen. Als je dit niet op prijs stelt, stuur ons dan een e-mail op info@dierenrecht.nl.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht