Petitietekst doodgespoten kalfjes

Aan de commissie voor Landbouw en staatssecretaris Van Dam,

Ik luid de noodklok over het doodspuiten van 'overtollige' maar verder gezonde kalfjes. Dit gebeurt op verschillende veeverzamelplaatsen en op de veemarkt in Leeuwarden. Daar zijn eind januari stapels met tientallen dode kalfjes aangetroffen, die volgens veehandelaren enkel en alleen zijn afgemaakt omdat ze te licht waren voor hun leeftijd en daarom niet werden afgenomen. 

Door het wegvallen van het melkquotum vorig jaar dreigen steeds meer kalfjes slachtoffer te worden. Ondertussen worden er wel gewoon honderdduizenden kalveren geïmporteerd, zelfs uit verre landen als Litouwen en Polen. 

Intrinsieke waarde kalfjes

Kalfjes zijn intelligente dieren, unieke persoonlijkheden met een rijk gevoelsleven. Een kalfje heeft niet alleen gebruikswaarde, maar ook een intrinsieke waarde: een eigen waarde afgezien van een mogelijk nut voor de mens. Met het leven van een kalf dient met respect om te worden gegaan.

Mijn verzoek

Ik vind het doodspuiten van gezonde kalveren onethisch en onaanvaardbaar. Ik vraag u daarom met klem om maatregelen te nemen die het doden van gezonde kalveren aan banden legt en de oorzaken hiervan weg te nemen.

Hoogachtend,

Voor- en achternaam (worden automatisch ingevuld)

Ja, ik teken nu tegen het doodspuiten van gezonde kalfjes!

Kalfjes zijn intelligente en sociale dieren met een rijk gevoelsleven. In de vee-industrie worden ze echter behandeld als wegwerpartikelen. De Nederlandse melkveehouderij overschrijdt met het doodspuiten van 'overtollige' gezonde kalfjes iedere ethische grens!

Deze actie is afgelopen op maandag 21 maart 2016 om 17.30 uur. Het is helaas niet meer mogelijk om te tekenen.

De melkveesector heeft harde afspraken gemaakt om een einde te maken aan het doodspuiten van gezonde kalfjes.

Meer doen voor de kalfjes?

Word donateur

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht