Oorsprong van de hond

Wolf

Honden bestaan als zelfstandig dierenras al duizenden jaren. Hoewel zeer oude overblijfselen van honden zijn gevonden in het Midden-Oosten, Oost-Azië en Siberië, blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek dat de hond zoals wij deze kennen waarschijnlijk ontstond in Europa. In West-Europa zijn de oudste overblijfselen van honden gevonden meer dan 30,000 jaar oud. Dat stelt een groep van 31 wetenschappers in het tijdschrift Science.

Voor hun onderzoek is het genetisch materiaal onderzocht van 18 oude wolven, hedendaagse wolven en honden, maar ook van dingo’s en coyotes. Het wijst erop dat honden hun genetische oorsprong hebben in de oude Europese wolven. Zelfs honden die typisch bij Zuid-Amerika horen, stammen hoogstwaarschijnlijk af van hun Europese soortgenoten. Uit de genen van honden blijkt eveneens dat er al lange tijd wordt gefokt met honden; in de loop der jaren zijn er veel kruisingen geweest tussen verschillende honden, tussen honden en wolven, maar ook zeker is er veel gefokt binnen specifieke hondenrassen. In Scandinavië zijn hondenrassen te vinden die nog erg weinig zijn gekruist en daardoor dicht bij de wolven staan. Waarschijnlijk is deze ras ontstaan door interactie tussen de eerste mensen in Scandinavië en oeroude wolven.

Toen zo’n vijfduizend jaar geleden het aantal mensen flink steeg, was ook een stijging te zien van het aantal honden. Hieruit valt te concluderen dat honden en mensen nauw samenleefden. Mensen en honden waren al elkaars beste vriend in de tijd van de jagers en verzamelaars. Honden zouden zelfs helpen bij het vangen van bepaalde prooidieren. Dat deden ze niet voor niets, de onderzoekers stellen dat ze in ruil daarvoor met regelmaat een vette kluif kregen.

Word nu donateur!

DONEER NU

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht