Dier&Recht bij Ellie in de Handel over fout paardenvlees

Ellie in de paardenhandel

Vanavond neemt Ellie in de Handel het slepende probleem met de import van paardenvlees onder de loep. Het onderzoek van Stichting Dier&Recht naar de paardenvleessector in Argentinië en Uruguay komt uitgebreid aan bod.

Sabotage controles

Slachthuizen buiten de EU die hun producten willen exporteren naar de EU moeten beschikken over een EU-certificering. Dit houdt in dat de bevoegde autoriteit in het land waar de dieren geslacht worden, moet garanderen dat aan de EU-vereisten wordt voldaan. Voor en tijdens de slacht moeten de paarden alle vormen van vermijdbare pijn, angst of leed bespaard blijven. Namens de EU ziet de Food and Veterinary Office (FVO) toe op de slachterijen. Deze controles, zo blijkt, worden van te voren aangekondigd en gesaboteerd doordat er tijdens controles helemaal geen paarden aanwezig waren bij de slachterijen.

Dieronvriendelijke normen

Argentijnse wetgeving ligt ver onder de EU-normen. Zodoende worden extreem lange en dieronvriendelijke transporten vastgelegd, oplopend tot wel 36 uur zonder water, ruwvoer of beschutting. Dier&Recht heeft in Nederland onderzoek gedaan naar de verkoop van Zuid-Amerikaanse paardenvlees. Ondanks eerdere onderzoeken en confrontaties met afschuwelijke beelden, blijven vele bedrijven dit vlees inkopen en verkopen.

In Nederlandse snacks

Het gaat om de Nederlandse importeurs en vleesverwerkers Ad van Geloven en Groenveld Vlees en de Belgische bedrijven Velda, De Nil en Chediveco. Zij verwerken het horrorvlees in snacks zoals vleeskroketten, huzarensalade, stoofvlees, gehaktstaven, bitterballen en diervoeding. Het wordt hoofdzakelijk verkocht door groothandels en geconsumeerd in voor de consument onherleidbare etenswaren in de horeca. Een klein deel van het Zuid-Amerikaanse paardenvlees is te koop in supermarkten. Structureel paardenleed blijft buiten het zicht van de consument, niemand kijkt immers op de verpakking bij het bestellen van een kroketje.

Stop deze paardenhorror

In de aflevering van Ellie in Handel wordt duidelijk hoe groot het probleem is. Daarom willen je oproepen om de paarden te steunen. Zolang er geen betrouwbare controles plaatsvinden, is het risico te groot dat het paardenvlees afkomstig is van paarden die extreem hebben geleden. Daarom eisen wij dat Nederlandse supermarkten en groothandels de controles verbeteren, en anders de import van paardenvlees uit Zuid-Amerika staken. Vind je ook dat deze paardenhorror moet stoppen? Teken dan ook!

Kijk vanavond om  21.20 UUR OP NPO 3 naar Ellie in de Handel.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.