Zieke Duitse herder wint opnieuw hondenshow

Duitse herder

Tijdens de ‘European Dog Show 2016’, twee weken geleden gehouden in Brussel, was het weer raak. Op deze grootschalige hondenkeuring viel een Duitse herder met ernstige gezondheidsklachten op in de ring. Het dier kon nauwelijks lopen. En zij won.

Op het filmpje, dat online voor de nodige verontwaardiging zorgde, is goed te zien hoe de teef herhaaldelijk door haar achterbenen zakt en zich met moeite staande houdt. Op sommige momenten moet de eigenaar haar aan haar riem meeslepen.

Heupdysplasie

We kunnen niet van afstand een diagnose stellen, maar wat we zien komt vaak voor bij Duitse herders. Meestal gaat het dan om heupdysplasie, een erfelijke aandoening waar 21% van de Duitse herders in Nederland aan lijdt. Degeneratieve myelopathie (DMP), een ziekte waarbij de ‘achterhand’ geleidelijk aan steeds slapper wordt, komt echter ook vrij veel voor bij Duitse herders. Deze aandoening wordt wel vergeleken met multiple sclerose bij mensen.

Waar hij ook aan lijdt: deze hond is duidelijk ziek. Dat hij in de prijzen valt bij een schoonheidswedstrijd, waar een lage achterhand mooi wordt gevonden, is daarom stuitend. En zeer ongunstig, voor de hele populatie. Honden die in prijzen vallen, zijn immers gewilde fokkandidaten, waardoor het risico op erfelijke aandoeningen groeit.  

Duitse herder

Crufts

Het is bovendien geen uitzondering dat een zieke hond wint op een show. Eerder dit jaar ontstond er in Engeland een rel toen een Duitse herder die nauwelijks op zijn benen kon staan, won bij de prestigieuze show Crufts. Ook toen zat de oorzaak zeer waarschijnlijk in de extreem aflopende rug en zwakke achterhand van de hond. 

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Miljoenen dieren hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de dieren

Nee, bedankt (ik ben al donateur)