Wankel, moe en bang in de veewagen

Kalftransport
Jo-Anne McArthur / Animal Equality

Ieder jaar worden honderdduizenden kalfjes van slechts een paar weken oud in veewagens geladen. Hup, op transport naar kalvermesters in Nederland. Deze jonge dieren hebben veel behoefte aan rust en slaap. Des te meer omdat evenwicht bewaren in de rijdende wagens veel inspanning kost. Maar zie maar eens een comfortabel ligplekje te vinden in de overvolle vrachtwagen.

Rust is vitaal

Jonge kalveren hebben begrijpelijkerwijs veel behoefte aan rust en slaap. Het liefst brengen ze daarom een groot deel van de tijd liggend door. Slaaptekort heeft grote invloed op vitale systemen als warmtehuishouding, energiebalans en het immuunsysteem. Het is heel belangrijk dat er tijdens het transport voldoende ligruimte is, zodat alle dieren – gelijktijdig – goed kunnen liggen en slapen, en regelmatig van houding kunnen veranderen.

Standhouden tijdens vermoeiende ritten

De beweging en de snelheidswisselingen van de trucks tijdens het transport kunnen stressvol en uitputtend zijn voor kalveren. Dat is ook niet zo gek. Evenwicht bewaren in een rijdende wagen is een grote fysieke inspanning; de kalfjes moeten zich schrap zetten als het voertuig beweegt. Dat is uitputtend voor hun spieren. Kalveren die staan tijdens het transport, verbruiken niet alleen meer energie, maar lopen ook het gevaar te botsen of te vallen wanneer het voertuig optrekt, remt of de bocht omgaat.

Geen plekje om te liggen

Omdat de jonge kalfjes vatbaar zijn voor kou, zoeken ze elkaars warmte op tijdens de lange transporten. Het liefst liggen ze dicht bij elkaar. Maar in de vaak overvolle vrachtwagens hebben ze überhaupt onvoldoende ruimte om te gaan liggen. Door het gebrek aan ruimte en de bewegingen van de wagens is er een groot risico dat ze op elkaar vallen en elkaar daardoor trappen en verwonden. Bovendien moeten ze wel sterk genoeg zijn om zich te kunnen verweren, anders worden ze letterlijk vertrapt door hun soortgenoten.

Geef ze de ruimte

Krijgen een kalfjes meer ruimte dan gaan ze vaker liggen, zo blijkt uit onderzoek. Het glucosegehalte in hun bloed blijft gehandhaafd en ze verliezen minder gewicht dan kalveren die minder ruimte hebben – en gedwongen worden hun energie te gebruiken om zich schrap te zetten bij de bewegingen van het voertuig. Na een transport rusten en slapen kalveren significant meer dan hun soortgenoten die niet vervoerd zijn. Ze moeten bijkomen van de stressvolle en fysiek uitputtende reis.

Wil jij ook dat er voor deze piepjonge kalveren een einde komt aan de langeafstandstransporten? Teken de petitie!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen dieren achter de gesloten staldeuren van de veehouderij. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!