Succes: NVWA grijpt in bij Engelse Bulldog fokker

Een fokker van Engelse Bulldogs moet per direct stoppen met het fokken van deze kortsnuitige honden. Na een handhavingsverzoek van Dier&Recht, is door de NVWA een overtreding van de wet vastgesteld. Een duidelijk signaal naar alle fokkers: er mogen in Nederland alleen nog honden worden gefokt mét een snuit. Dit is een fantastische overwinning voor de honden, die is behaald dankzij jullie steun: bedankt hondenvrienden!

In strijd met de wet

Dier&Recht strijdt al jaren tegen het fokken van hondenrassen met een veel te korte snuit zoals Mopshonden, Franse- en Engelse Bulldogs. De fysieke kenmerken waar deze dieren doelbewust op worden gefokt, veroorzaken tal van medische klachten en aandoeningen.

In 2019 werden de standpunten van Dier&Recht bevestigd door een onafhankelijk rapport van de Universiteit Utrecht. Deze standpunten zijn vervolgens overgenomen als wettelijke regels. Het fokken van honden zonder snuit is daardoor niet alleen meer een ernstige aantasting van gezondheid en welzijn, het is ook in strijd met de wet.

Handhavingsverzoek

Dier&Recht constateerde dat er, ondanks dit wettelijke verbod, nog altijd wordt gefokt met deze zieke dieren. Daarom diende de organisatie eind 2019 een handhavingsverzoek in tegen een fokker van Engelse Bulldogs.

De NVWA voerde naar aanleiding van dat verzoek een inspectie uit bij de betreffende fokker. Hun conclusie: “De inspecteurs hebben geconstateerd dat er op de locatie is gefokt met extreme kortsnuitige honden, waarbij niet is voldaan aan de criteria als opgenomen in het rapport ‘Fokken met kortsnuitige honden’ opgemaakt door de Universiteit Utrecht.” Dit is in strijd met de wet, aldus de NVWA.

De fokker krijgt een waarschuwing en kan rekenen op een herinspectie.

Einde aan het fokken van Engelse Bulldogs

Kelly Kessen, dierenarts bij Dier&Recht: "Dat de wet nu eindelijk wordt gehandhaafd, betekent dat er snel een einde komt aan deze vorm van extreem dierenleed. Engelse Bulldogs kunnen niet meer ongestraft gefokt worden in Nederland. Dat is fantastisch nieuws voor deze honden!” 

Dier&Recht in de media

Het succes van deze actie werd breed opgepakt door de media. Dier&Recht werd genoemd door Trouw, RTL Nieuws, Radar, Kassa, de Telegraaf en vele regionale kranten.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht