Stop de hypoallergene mythe

Hypoallergene honden en katten worden gefokt en verkocht als oplossing voor mensen met een allergie voor deze huisdieren. Uit onderzoeken blijkt dat deze claim niet waargemaakt kan worden: hypoallergene honden en katten bestaan niet. Baasjes zijn hierdoor de dupe want ze krijgen tóch allergische klachten. Voor honden en katten betekent dit een leven lang leed.  

Hypoallergeen label
Honden- en kattenrassen die niet verharen of weinig tot geen haar hebben, zoals de Sphynx, de Labradoodle of naakthonden, krijgen onterecht het label ‘hypoallergeen’. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat álle huisdieren de bestanddelen die allergische reacties veroorzaken uitscheiden, dus ook de zogenaamde ‘hypoallergene’ honden en katten.

Allergie zit ‘m niet in de vacht
Mensen met een allergie reageren op eiwitten uit het speeksel en andere klieren, maar niet − zoals meestal wordt gedacht − op allergenen uit de vacht. In woningen met zogenaamde hypoallergene dieren werd bij onderzoek net zoveel allergeen in het huisstof aangetroffen als in woningen met een ‘gewoon’ huisdier. Het is daarom zinloos om een huisdier zonder vacht of met een speciale vacht te kopen, in de hoop dat er geen allergische reactie op volgt.

‘Hypoallergene’ dieren lijden  
Kaalheid of niet verharen veroorzaakt veel lijden bij honden en katten. Een vacht beschermt tegen zon en kou; dieren zonder vacht hebben die bescherming niet. Een kale huid raakt daarnaast snel beschadigd. Sommige kale katten hebben helemaal geen snorharen, of hun snorharen breken gemakkelijk af. Kale katten zijn als het ware deels blind en stom.

Vachten die minder of helemaal niet verharen vragen veel meer verzorging. Het ontklitten van zo’n vacht vergt wekelijks uren werk, voor het dier geen pretje. Meerdere keren per jaar moet de vacht geknipt worden; dat betekent urenlang stilstaan in de trimsalon. Bij langharige honden hangt het haar vaak voor de ogen, wat het zicht belemmert. Dit alles betekent onnodig lijden voor de dieren. En ze zijn er ‘geen haartje’ minder allergeen door!

Help ons deze mythe te bestrijden
Huisdieren lijden door de onterechte claim ‘hypoallergeen’. Stop deze mythe die alleen maar schadelijk is. Voor baasjes, maar vooral voor de dieren. Download de folder, die we maakten met de Vakgroep Allergologie, en verspreid die onder mensen met een allergie voor dieren. Informeer ook je huisarts over het bestaan van deze folder, zodat hij of zij de informatie aan patiënten kan doorgeven.

Dier&Recht strijdt dagelijks voor een beter leven voor (ras)honden en (ras)katten. Wil je ons helpen? Doneer!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht