Stop de fokkers van designer cats!

Fokkers van designer cats kruisen opzettelijk gehandicapte katten met elkaar. De nakomelingen zien er extreem uit. Het zijn katten met meerdere schadelijke mutaties, zoals haarloosheid en korte poten. Die desginer cats lijden hun leven lang onder hun extreme uiterlijk. Volgens de wet is het verboden om dit soort dieren te fokken. Maar de Nederlandse overheid treedt hier niet tegen op.

De Bambino Sphynx
De Bambino Sphynx is zo’n 'designer cat' die is samengesteld door mutantenfokkers. Deze kat wordt ernstig beperkt door zijn extreme uiterlijk: geen vacht, geen snorharenen en extreem korte poten. Dit beestje kan daardoor nauwelijks springen, niet buitenspelen - hij verbrandt immers in de zon - en heeft veel last van rug- en nekpijn. En waarom worden zij bewust zo gefokt? Alleen maar omdat sommige mensen ze zo schattig vinden!

Veel meer variaties
Volgens de wet Besluit houders van dieren, artikel 3.4 is het verboden om dieren te fokken met kenmerken die nadelig zijn voor het dier. Toch zijn er in Nederland veel ongezonde kattenvariaties voortgebracht die onnodig lijden onder hun uiterlijke kenmerken: designer cats als de FoldexDwelf en Napoleon Fold. De fokkers overtreden structureel de wet en omdat er nog nooit een boete is uitgedeeld, gaan ze daar gewoon mee door.

Handhaving faalt
Specialisten in genetica en dierenwelzijn van de Universiteit Utrecht stellen in een recent rapport dat het fokken met mutanten schadelijk is voor de katten en daarom verboden is. Toch weigert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deze fokkers te vervolgen. Zo kan deze wrede industrie ongehinderd haar gang gaan, ten koste van de katten.

Wat doet Dier&Recht?
Dier&Recht informeert het publiek en roept politici op om in actie te komen tegen dit schrijnende onrecht. Daarnaast slepen we deze fokkers voor het gerecht en dwingen we de NVWA middels een dwangsom om de wet te handhaven.

Wat kun jij doen?
Vind jij het ook belachelijk dat katten doelbewust misvormd worden gefokt? Als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties. We hebben alle hulp nodig die we kunnen krijgen en elke donatie is welkom! Help jij ons helpen?

Bekijk hieronder het item van EenVandaag van 1 februari 2019

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht