Spartaans regime voor vleeskalveren veroorzaakt 'dikke knieën'

kalf
Kalveren in kalvermesterijen worden gehouden op houten of betonnen roostervloeren zonder stro of andere bodembedekking. En dat terwijl ze, net zoals alle koeien, houden van een zacht bed en een stroeve ondergrond. Hun situatie is zeer oncomfortabel. En meer dan dat: hun fysieke gezondheid en de kwaliteit van hun leven worden erdoor aangetast.
 
Spartaans regime
Vleeskalveren brengen veel tijd liggend door. Niet op verende weidegrond, dat is duidelijk. Maar ook een bedje van stro, een bak zand of een rubbermat is de dieren niet gegund. Het regime is Spartaans: ze liggen op keihard beton of hout – van kort na hun geboorte tot het moment dat ze naar het slachthuis gaan.
 
Bot op hout, bot op beton
In veel kalvermesterijen zijn de vloeren niet alleen hard, maar ook heel glibberig als gevolg van urine en mest. Dat maakt het moeilijk om óp te staan en te lopen, laat staan te dartelen. Hoewel de kalveren niet lekker liggen, brengen ze daardoor toch meer tijd liggend door dan ze in natuurlijke omstandigheden zouden doen. En dat is slecht voor hun knieën.
 
Als een kalf gaat liggen, landt het eerst op z’n voorknieën (z’n polsen zeg maar); die krijgen een flinke klap op de harde vloer. Er is weinig verbeelding nodig om te begrijpen dat dat niet goed is. Als het kalf dan eenmaal ligt, zijn de druk en wrijving op z’n knokige knieën veel te groot. Bot op hout. Bot op beton...
 
Dikke knieën
Veel kalveren lijden dan ook aan ‘dikke knieën’, een aandoening aan hun voorknieën. ‘Dikke knie’ (ofwel carpale bursitis of ‘verkregen slijmbeurs’) is een ontsteking aan de buitenkant van het kniegewricht. Er kan een kale plek ontstaan (als gevolg van de druk en de wrijving), de knie raakt geïrriteerd, en de buitenkant van het kniegewricht raakt ontstoken. De knie is gezwollen en kan pijn doen. Vaak kan hij nog wel gebruikt worden – maar niet altijd. Het animo om te lopen wordt ongetwijfeld nóg minder. Gevolg: nóg meer liggen op die te harde vloer.
 
Door de druk en de wrijving kunnen er bovendien wondjes ontstaan op de dikke knie, met een bacteriële infectie als gevolg (bacteriën genoeg op vuile vloeren). Boven op de aangedane knie komt dan ook nog een abces: een bult vol pus.
 
Remedie?
Ja hoor, er zijn remedies. Ontstekingsremmers verlichten de pijn en de ontsteking. Met penicilline wordt soms een matig succes behaald. Maar wat te denken van voorkómen? Een schone, droge omgeving en goed ligcomfort doen wonderen... Dat is onderzocht en bewezen.
 
Verschil moet er zijn
Weet je wat nou zo apart is? Kalveren in de melkveehouderij krijgen wél een zacht, warm, droog ligbed. In het welzijn van een toekomstige melkkoe wordt geïnvesteerd. Zo’n vleeskalf dat na een halfjaar geslacht wordt... Ach, het ligt en lijdt z’n tijd wel uit.
 

Steun onze rechtszaak tegen kalverleed
Vind jij ook dat kalveren recht hebben op een beter leven? Steun onze rechtszaak met een donatie en strijd samen met ons voor veilige en comfortabele huisvesting voor kalveren!

 

 
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht