Paardenmarkt in Hedel is een nachtmerrie

Karen Soeters van Animals Today en Sarah Pesie van Dier&Recht, waren in de nacht van 5 november op de paardenmarkt in Hedel om misstanden te filmen. Ze werkten onder begeleiding van vijf beveiligers van Bouncers Against Animal Abuse. Dankzij de hulp van deze zware jongens kunnen ze veilig rondlopen en filmen. Ze zijn beide in het verleden regelmatig gehinderd en zelfs bedreigd tijdens het filmen van misstanden.

Rond middernacht worden de eerste pony’s en paarden aangeleverd. De markt bevindt zich in het centrum naast een kermis en een feesttent. Het evenement trekt ruim 1.300 paarden en zo’n 35.000 bezoekers. De paarden worden midden in de nacht uitgeladen en belanden direct tussen lawaaiige kermisattracties en aangeschoten feestpubliek. Het geluid van 88 Decibel is vergelijkbaar met een overvliegende straaljager. De herrie en de drukte veroorzaken veel stress en paniek bij de paarden.

Internationale handel en fraude
De meeste vrachtwagens zijn Nederlands, maar ze zien ook Duitse, Engelse en Italiaanse kentekens. Veel paarden en pony’s zijn vaak al enkele uren onderweg voordat ze ‘s nachts aankomen. Op een nabij gelegen locatie bevindt zich een exportmarkt. Daar worden (slacht-)paarden verhandeld voor de buitenlandse vleesmarkt. Die dieren gaan na de verkoop direct op langdurig transport (vooral naar Italië en Spanje) voordat ze worden geslacht. Ook op de markt in het centrum van Hedel worden veel paarden verkocht voor export, vaak zonder enig toezicht of controle. Volgens anonieme bronnen staan de Nederlandse paardenmarkten internationaal bekend om het gemak waarmee je hier illegaal paarden kunt verhandelen.

Handhaving doet weinig
De paarden worden niet gecontroleerd op chip, paspoort of gezondheid. Veel paarden zijn gewond, mager en zeer angstig. Ook zijn er veulens die te jong zijn voor de handel. Controleurs tellen alleen de dieren per handelaar, zodat ze de marktkosten kunnen berekenen. Dat er daarbij veel te veel paarden uit één vrachtwagen komen, wordt volledig genegeerd. Paarden worden al vallend en steigerend de wagens uit gesleurd, aan hun staart opgetild en geslagen. De dieren zijn extreem gestrest en verwonden zich regelmatig tot bloedens toe. Ook ernstige overtredingen zoals slaan, staarten draaien en foutief transport worden gedoogd.
Namens de marktorganisatie zijn twee dierenartsen aanwezig, zij kunnen naar eigen zeggen “niet handhaven en enkel ingrijpen bij noodgevallen”. Ook de vier medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) handhaven niet op dierenwelzijn. In reactie op onze kritiek geven ze later aan "geen misstanden te hebben waargenomen".

Uitputting
Veel paarden krijgen ruim 24 uur geen voer of water terwijl ze vaststaan, omringd door feestende mensen en luide muziek. Ze raken uitgeput en in paniek. Sommige pony’s vallen neer en worden dan bijna opgehangen aan hun touw. Gestreste paarden ontwikkelen al binnen vier uur een maagzweer dus dit soort evenementen zijn voor deze gevoelige dieren een helse nachtmerrie.

Dier&Recht strijdt voor een einde aan de paardenmarkten. Dat kunnen we niet zonder jouw hulp. Help jij ons helpen?

Bekijk hier de beelden van de paardenmarkt. - Let op de beelden kunnen als schokkend worden ervaren!- 

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht