NVWA geeft duurzame veeboer met te weinig mest boete van € 10.000

buffel

NRC berichtte niet lang geleden over een enorme mestfraude. Varkensboeren en hun relaties frauderen, vervalsen papieren en vervuilen de grond tot meters diep, maar de NVWA heeft noch capaciteit, noch veel zin om die enorme fraude aan te pakken. Vanwege de economische belangen wordt heel Nederland verpest met stront.

Heel anders is het met de NVWA als er kleintjes aangepakt kunnen worden. De cafépoes die de muizen weghoudt, is volgens de NVWA een gevaar voor de volksgezondheid. Het varkentje Hector dat verplaatst wordt naar een opvang, wordt verlinkt en ja hoor, de opvang krijgt een enorme boete omdat het transport niet was aangemeld.

De kleine en duurzame boeren Alfons Blokhuis en Andra Westerhoff van Buffalo Farm Twente kregen in eerste instantie een boete van € 30.000 omdat ze te weinig mest produceren. Althans, volgens de regels. Een ongelooflijk bedrag voor zo’n klein bedrijf. Dat buffels op deze boerderij minder geregistreerde mest produceren dan volgens de regels komt onder andere omdat ze een groot deel van de tijd in de wei staan. De RVO verlaagde in beroep de boete tot € 10.000 en concludeerde dat de gedaagden hun eigen onschuld maar moeten bewijzen. Lees: aantonen dat mest die er nooit geweest is, er inderdaad ook nooit geweest is. En als dat niet lukt, is die mest er wel geweest en wordt er gefraudeerd. 

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht