Nederlanders onbewust grootconsumenten van Argentijns paardenvlees

paardenkadavers
Stapel vroegtijdig overleden paarden bij Argentijns slachthuis. Foto: TSB/AWF

Argentinië levert 60 procent van al het paardenvlees in de wereld. Nederland was in 2019 wederom de grootste importeur van Argentijns paardenvlees. In Argentinië zelf wordt dit vlees niet gegeten, het eten van paarden is er zelfs taboe! Waar gaan al die tonnen paardenvlees heen in Nederland? Wie eet het?

De handel in Argentijns paardenvlees is zeer lucratief

In 2019 werd in Nederland ruim 39.187 ton paardenvlees geïmporteerd met een waarde van ruim 14.5 miljoen euro. Nederland was in 2019 opnieuw de grootste importeur van Argentijns paardenvlees van Europa

In Argentinië is het eten van paardenvlees verboden, maar de export is toegestaan. Het land levert zo’n 60 procent van al het paardenvlees in de wereld, dat zijn zo’n 200.000 paarden per jaar. De meeste paarden die in Argentinië worden geslacht, komen uit de Verenigde Staten. Ook daar is de consumptie van paardenvlees verboden omdat veel afgedankte paarden vaak vol zitten met medicatie die ze ongeschikt maakt voor menselijke consumptie. Door fraude met de herkomst van paarden en het gebrek aan controle, eindigen deze dieren zonder problemen in Europese voeding.

Nederlanders eten ongemerkt veel paardenvlees

Ook in Nederland eten veel mensen liever geen paardenvlees. Daar hebben de vleesverwerkende bedrijven wat op gevonden. Buiten het kleine segment paardenrookvlees en stoofvlees dat openlijk wordt aangeboden, bevatten vleesproducten voor supermarkten bijna nooit paardenvlees. Maar als je bij de snackbar of in een restaurant een bitterbal, kroket of stoofpotje bestelt, kan daar zomaar meer dan 50 procent paardenvlees in zitten! Daar is over nagedacht: consumenten kunnen geen ingrediënten controleren als ze ergens een snack halen of uit eten gaan. Bovendien gaan veel mensen ervan uit dat een frikandel uit de supermarkt dezelfde samenstelling heeft als een frikandel uit de muur.

Waarom geen paardenvlees uit Nederland?

Er worden niet veel Nederlandse paarden geslacht, zo blijkt uit een artikel van VORK en een interview met een Nederlandse paardenslachter. Nederlanders behandelen hun eigen paarden meestal als huisdier. Volgens een Belgische paardenvleesimporteur die we uitgebreid spraken, worden er sowieso te weinig Nederlandse paarden geslacht om te voldoen aan de nationale ‘snackdrift’. Het paardenvlees dat Nederlanders eten, komt vooral uit Argentinië en Roemenië. Daar is door minder regelgeving meer mogelijk, en zijn de werknemers goedkoper. Het vlees is daardoor spotgoedkoop.

Hoogste tijd om hier iets aan te doen!

Steun Dier&Recht in de strijd tegen fout paardenvlees. En wil je toch lekker snacken? Kies dan voor snacks met biologisch vlees, waarvan de herkomst te achterhalen is. Of kies voor vegetarische of veganistische snacks!

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.