Laat je paard niet verbranden in de zon!

Lichtgekleurde paarden verbranden snel. Denk bijvoorbeeld aan paarden in de kleur cremmello of aan het ras Appaloosa. Gevoelige plekjes zijn de neus, rondom de ogen, kootholtes en geslachtsdelen. Zorg ervoor dat je paard niet verbrand!

Insmeren
Smeer de gevoelige plekken in met zonnebrandcrème factor 50 (zonnebrandcrème voor mensen kun je ook prima voor je paard gebruiken). Bij een paard met een lichtgekleurd hoofd, kan je een uv-werende hoofdkap opdoen.

Als je paard toch verbrand is, gebruik dan aftersun en hou het paard enkele dagen uit de zon.

Schaduw
Schaduw is heel belangrijk voor paarden. Staan de dieren op een zonnige dag in de wei, dan zijn bomen of een schuilstal hard nodig. Je kunt er ook voor kiezen een tijdelijke en verplaatsbare tent te gebruiken, schaduw te creëren naast grote balen stro of in plastic verpakt hooi, of op zoek te gaan naar een andere weide.

Op stal?
Paarden hebben geen dag- en nachtritme zoals mensen dat hebben. Per dag slapen ze staand ongeveer drie uur en liggend een klein uurtje. Deze rustmomenten zijn verspreid over de dag. Tijdens een nacht op stal verveelt een paard zich daarom snel. Als je je paard toch in een stal wilt zetten, kan je op warme dagen het stallingsritme het beste omdraaien: overdag in de stal en ‘s nachts buiten. Mits de stal wel voldoende koel is. (Zee)containers en andere stallen met een slecht klimaat zijn absoluut uit den boze!

Te warm?
Paarden voelen zich het fijnst tussen de 0 en 20 graden Celsius. Boven de 20 graden is het al snel te warm voor ze. Als je je paard wilt laten bewegen, doe je dit op warme dagen dan niet in de volle zon, maar  in de koelte van de ochtend of avond. Zodra je paard veel zweet en het te warm krijgt, is dit ongezond. Zorg altijd voor voldoende lauw drinkwater. Te koud drinkwater en te veel in één keer drinken, kan koliek (buikpijn) geven.

Wil je je paard een leuke verrijking en afkoeling geven? Zorg dan voor een vijver in de wei, of maak een sproeier op een bewegingssensor. Veel paarden vinden het heerlijk in water te rollen.

Smeer gevoelige delen zoals de neus, in met zonnebrandcrème factor 50.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht