Help de wegkwijnende dieren op risicobedrijven!

Wegkwijnende koe

Bij de NVWA zijn zo’n 300 veehouderijen bekend, waar stelselmatig de welzijnswetten worden overtreden. Ondanks verscherpt toezicht wordt er nauwelijks opgetreden tegen de voortdurende misstanden op deze risicobedrijven. Help ons in de strijd tegen dierverwaarlozing en teken de petitie!

De rapporten die inspecteurs van de NVWA opmaakten op risicobedrijven zijn vaak schrijnend. Bij bijna één op de vijf inspecties waren zieke, gewonde of verzwakte dieren aanwezig, die geen diergeneeskundige zorg kregen. Dit terwijl de wet voorschrijft dat degene die een dier houdt, er zorg voor draagt dat een dier dat ziek of gewond lijkt onmiddellijk op een passende wijze wordt verzorgd. Op risicobedrijven gebeurt dit vaak niet. Soms is de situatie zo ernstig dat de NVWA ter plekke een dierenarts erbij haalt, voor noodhulp of om de dieren uit hun lijden te verlossen.

Ontstekingen, maden, diarree

Meerdere malen worden sterk verzwakte kalfjes aangetroffen met ernstige diarree. De kalfjes kwijnen weg in hun eigen ontlasting. Ook worden er koeien met ernstige, pijnlijk uierontstekingen aangetroffen. Zonder behandeling kunnen deze ontstekingen leiden tot bloedvergiftiging en zelfs de dood. Het is dus essentieel om in deze gevallen zo snel mogelijk een dierenarts te laten komen, maar op risicobedrijven wordt die zorg bij herhaling niet geleverd. 

Een schrijnend voorbeeld is een magere koe die zo’n zwaar ontstoken achterpoot heeft dat ze er niet meer op kan staan. De NVWA haalt er direct een dierenarts bij om de koe te laten euthanaseren. Later wordt ontdekt dat de poot een grote open wond heeft waarin zelfs maden rondkruipen. De NVWA-dierenarts geeft aan “Ik concludeer dat [de veehouder] geen blijk geeft van inzicht in de huidige eisen die aan dierenwelzijn worden gesteld.” De dieren op probleembedrijven zijn steeds weer de dupe van dit gebrek aan kennis en zorg.

Doodziek kalf met bloederige diarree
Doodziek kalf met bloederige diarree

Wet is wet

We hebben in Nederland wetten die dieren moeten beschermen. Zijn die wetten geweldig? Nee, wat ons betreft mogen ze véél strenger! Structureel dierenleed is in veel gevallen wettelijk toegestaan. Maar, die paar wetten die de dieren wél in bescherming nemen, moeten toch op zijn minst gehandhaafd worden?! In wat voor maatschappij leven we, als zelfs zeer ernstige overtredingen keer op keer voor kunnen komen onder toeziend oog van handhavingsinstantie NVWA?

Teken de petitie

Hier móet een eind aan komen. Veehouders die in de problemen zitten en daardoor hun dieren niet meer verzorgen hebben hulp nodig, maar bovenal moeten per direct de dieren uit hun onwettige, dieronterende situatie worden gehaald.

Help ons de minister te overtuigen veel sneller en beter in te grijpen bij ernstige dierverwaarlozing en teken nu de petitie!

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.