Geef je kerstboom aan je paard!

Nu kerst voorbij is, is het ook tijd om de kerstboom de deur uit te doen. Wist je dat je paarden er een groot plezier mee kan doen? Let wel op de volgende dingen.

In de natuur eten paarden voornamelijk grassen, maar ook takken, boomschors en struiken. Afwisseling is nodig om alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Het eten van voedsel met verschillende smaken en structuren wordt door de paarden als verrijkend en plezierig ervaren. Net als mensen houden paarden van afwisseling. Grove houtvezels van bomen en struiken zijn een noodzakelijke aanvulling op het dieet. Paarden die niet genoeg grove vezels te eten krijgen, knagen vaker aan hout in de stal, of bijvoorbeeld aan een bezemsteel of aan weidepalen. Takken van de linde, de wilg, de populier, de elst en de meidoorn zijn een zeer goede en gezonde aanvulling op het dieet van het paard.

Kerstboom voor de paarden

De meeste wintergroene planten zijn giftig voor paarden, maar in de natuur eten paarden soms wel van de grove den en de fijne spar. De fijne spar wordt regelmatig gebruikt als kerstboom. Soms geven mensen hun paarden kerstbomen om mee te spelen of aan te knabbelen, maar niet elke kerstboom kan zomaar aan een paard worden gevoerd. Geef de kerstboom niet aan je paard, indien:

  • Het paard niet gewend is takken te eten;
  • De kerstboom versierd is geweest met glitter, nepsneeuw of engelenhaar;
  • Als je paard maagproblemen heeft.

Niet te snel

Hoewel je de boom wel in zijn geheel bij het paard kan neerzetten, is het niet de bedoeling dat het paard de hele boom snel achter elkaar opeet. Het is beter als ze er af en toe een beetje van eten. De boom is wel erg leuk om mee te spelen en om aan te schuren. Om te snel opeten te voorkomen is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er genoeg ruwvoer, zoals hooi, klaarstaat. Indien onduidelijk is of het paard zich aan de gehele boom tegoed zal doen, is het aan te raden om de boom na 10 tot 15 minuten weer bij het paard weg te halen.

Mocht je vaker takken aan je paard willen voeren, dan kan je het best kiezen voor takken van andere bomen, zoals de wilg of de elst. Verder kun je het paard afgemaaide brandnetels, bramen, rozebottels, paardenbloembladeren, munt en venkel voeren. Ook andere grassoorten, zoals riet of bamboe, worden graag gegeten en zijn een goede aanvulling op het dieet van je paard.

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste paardennieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht