Eerste chihuahuafokker bestraft voor fokken met te korte snuit

furry chihuahua
Het fokverbod voor kortsnuitige honden geldt ook voor chihuahua's

Na een handhavingsverzoek van Dier&Recht moet een fokker uit Overijssel direct stoppen met het fokken van chihuahua’s. De door ons aangevraagde controle van de NVWA bevestigt dat de snuiten van de ouderdieren inderdaad korter zijn dan wettelijk is toegestaan. Daarnaast hebben de dieren zulke uitpuilende ogen dat de oogleden niet eens volledig kunnen sluiten. De fokker kreeg een last onder dwangsom, bij een volgende overtreding volgt direct een fikse boete.

Fokverbod voor te korte snuiten

Dier&Recht voert al jaren campagne tegen het fokken van kortsnuitige honden vanwege de vele ernstige gezondheidsproblemen bij deze dieren. En met succes: de fokregels zijn recent flink aangescherpt! Zo moet de snuitlengte van ouderdieren nu minimaal een derde bedragen van de koplengte. Bovendien mogen de ouders geen andere schedelafwijkingen hebben, zoals uitpuilende ogen of dichte neusgaten. Het fokverbod geldt voor alle kortsnuitige honden zoals mopshonden, Franse bulldogs, dwergkezen, cavalier king charles spaniëls en chihuahua’s.

snuiten

Honden hebben recht op een gezonde snuit

Dier&Recht is blij met het optreden van de NVWA. Fokkers van mopshonden en Franse bulldogs weten inmiddels wel dat ze niet meer mogen fokken met honden als de snuit te kort is. Maar veel fokkers van andere kortsnuitige hondenrassen hebben zich tot nu toe weinig aangetrokken van de nieuwe regels. Om de boodschap ook daar duidelijk te maken, gaat Dier&Recht meer handhavingsverzoeken indienen tegen fokkers van andere rassen met korte snuiten. Alle honden verdienen een gezonde snuit!

Help je mee?

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.