Dit is wat we in 2019 deden voor de paarden

Het verbeteren van paardenwelzijn is erg belangrijk voor Stichting Dier&Recht. In 2019 deden we meerdere onderzoeken en campagnes met jullie hulp, om paardenwelzijn aan de kaak te stellen. Met name eenzame paarden en het gebrek aan bewegingsvrijheid blijft een schrijnende situatie in de paardenhouderij. We kregen er veel mails over van jullie en dat helpt ons om meer wanpraktijken aan het licht te krijgen.

Hollandsche Manege

Begin 2019 deden we uitgebreid onderzoek naar het welzijn van de manegepaarden van De Hollandsche Manege in Amsterdam. Gedurende drie maanden onderzoek kwamen de pony’s nooit buiten of uit hun stal en stelden we veel te hoge en dus zeer ongezonde ammoniak waardes vast. Inmiddels is de manege verbouwd. Van de stands zijn stallen gemaakt, maar nog steeds lopen de paarden niet los en komen ze niet buiten. Hier willen we in 2020 verandering in brengen. Veel mensen steunen ons in dit streven en we blijven mensen informeren over het belang van vrije beweging met andere paarden. De Hollandsche Manege is ook genomineerd voor Dierenverschrikker van het jaar.

Eenzame paarden

We hebben dit jaar ook grootschalig, samen met de Dierenbescherming, paardensportbond KNHS en manegefederatie FNRS aandacht gevraagd voor eenzaamheid bij paarden. Er is een stappenplan opgesteld en praktische adviezen gegeven om meer paarden samen te zetten.

In de zomer deden we een vervolgonderzoek naar hoeveel paarden van particulieren alleen staan als ze wél buiten komen. Helaas staan de meeste paarden eenzaam op stal en van de paarden die dan wel naar buiten mogen, staat één vijfde alleen. Een groot aantal van jullie deelde onze campagnes onder mensen met een eenzaam paard. Zo komt er in de praktijk stap voor stap meer kennis. Meer dan 10.000 mensen tekenden de petitie voor wetgeving waarin we eisen dat paarden verplicht sociaal contact moeten hebben.

Fout paardenvlees

In het najaar deden we samen met andere stichtingen een Europese campagne tegen de import van paarden vlees uit Argentinië, Uruguay en Canada. Het goedkope vlees van mishandelde paarden komt vaak terecht in diervoeding en snacks die worden verkocht in Nederlandse groothandels. We vroegen jullie om het maken van diervriendelijkere keuzes en het tekenen van een brief tegen de importeurs van dit vlees. Jullie tekenenden massaal en dat leverde meer dan 12.500 handtekeningen op. Deze campagne loopt nog, er zijn gesprekken gaande waarmee we hopen op verbetering.  

Media-aandacht

Ook dit jaar haalden onze acties en campagnes weer de landelijke media. Zo werd ons onderzoek naar de Hollandsche Manege opgepakt door AT5, Hart van Nederland en Het Parool. Onze campagne tegen eenzame paarden haalde het NOS Journaal, Hart van Nederland en Editie NL. Ellie Lust besteedde in haar programma Ellie in de handel een uitzending aan onze bevindingen over de illegale handel met paardenvlees uit Zuid-Amerika.

Met jullie hulp willen wij ervoor zorgen dat ieder paard tenminste dagelijks uit de stal komt en vrije beweging krijgt met andere paarden buiten. Ook in 2020 gaan we hier weer hard voor strijden!

Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Wil je ons helpen? Steun ons dan met een donatie!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht