Beloofde fokregels om epilepsie terug te dringen blijven uit: rashonden de dupe

fokregels epilepsie blijven uit: rashonden de dupe

Nog altijd zijn er geen duidelijke regels om epilepsie onder rashonden terug te dringen. Er worden daarom nog steeds pups geboren die lijden aan deze verschrikkelijke ziekte. De Raad van Beheer, de overkoepelende organisatie van fokkers van rashonden, blijft het opstellen van duidelijke regels voor de rashondenfokkerij voor zich uitschuiven.

Epilepsie treft veel rashonden

Bij veel hondenrassen is epilepsie een groot probleem, er daar komen steeds meer rassen bij. De ziekte wordt voornamelijk veroorzaakt door inteelt in de foklijnen, en omdat er willens en wetens gefokt wordt met dragers van epilepsie.

Probleemrassen zijn onder andere de labrador retriever, Drentsche patrijshond, cane corso, sint-bernard, bordercollie, Tervuerense herder en de Ierse setter. En dit is nog maar een greep uit alle rassen waarbij de ziekte vaker dan gemiddeld voorkomt.

De wet is duidelijk en eenvoudig

Begin dit jaar antwoordt minister Schouten op Kamervragen dat er niet bewust mag worden gefokt met dragers van erfelijke ziekten, zoals epilepsie. In de eerste plaats zijn dat honden waarbij uit een DNA-test blijkt dat ze drager zijn. Als een DNA-test ontbreekt, dan is het oordeel van een specialist leidend.

Dierenarts en neuroloog Paul Mandigers, specialist op het gebied van epilepsie, geeft keer op keer aan dat er niet moet worden gefokt met broers, zussen en ouders van honden met epilepsie. Fokkers die dit wel doen, overtreden de wet! Helaas wordt hierop (nog) niet gehandhaafd.

Fokregels zijn noodzaak

De Raad van Beheer belooft op 3 februari in het televisieprogramma Radar dat ze halverwege 2020 met duidelijke fokregels komen voor stamboomhonden. Er volgt uitstel naar augustus, augustus wordt november, en in december zijn er nog steeds zijn er geen regels opgesteld. De rashonden en hun baasjes zijn hiervan de dupe!

Help de honden en teken de petitie voor duidelijke fokregels om epilepsie onder rashonden terug te dringen.

Deel dit artikel
Kelly Kessen

Als dierenarts voor gezelschapsdieren werd ik vrijwel dagelijks geconfronteerd met zieke rashonden en raskatten. Het is frustrerend om te zien hoeveel dieren kampen met erfelijke aandoeningen of lijden onder de extreme uiterlijke kenmerken waar ze doelbewust op worden gefokt. Veel van dat lijden is te voorkomen door te fokken op genetische diversiteit en een gezond uiterlijk. Bij Dier&Recht zet ik me in om fokkers en eigenaren daarvan bewust te maken, zodat er meer gezonde dieren worden gefokt en gekocht. Daarnaast ben ik actief betrokken bij het verbeteren van wetten en regelgeving rond het fokken van honden en katten.