‘CETA heeft grotere impact dan EU voorziet’

Varken

Canada is één van de grootste producenten van varkensvlees. Tot nu toe kreeg het land voor zijn export echter geen voet aan de grond in de EU; daar zorgen hoge importtarieven voor. Als CETA van kracht wordt, kan dat veranderen.

Invoerquota
De Europese Commissie probeert de angst voor een Canadese ‘overname’ weg te nemen door te stellen dat er invoerquotum komt. Van de totale hoeveelheid varkensvlees dat jaarlijks in de EU wordt geconsumeerd, mag dan maximaal 0,4 procent afkomstig zijn uit Canada. Volgens AHDB Pork zal Canada echter alleen specifieke onderdelen naar de EU gaan exporteren, zoals dure hammen, waarop het meeste wordt verdiend. De impact op de Europese sector zal daardoor relatief groot zijn.

Slechte omstandheden
En dat is niet alleen slecht nieuws voor Nederlandse boeren, maar ook voor varkens. In Europa leven deze dieren namelijk vaak onder slechte omstandigheden, maar de VS en Canada is de situatie helemaal bar en boos. Producenten hoeven zich nauwelijks aan welzijnsvoorschriften te houden, waardoor ze goedkoper zijn en concurrentievoordeel hebben. En hoe meer Canada kan exporteren, hoe meer dieren er een varkensonwaardig bestaan leiden.

Meer informatie over CETA? Kijk hier, en onderteken onze petitie

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht