De waarheid achter kalfsvlees

De waarheid achter kalfsvlees

Op het melkveebedrijf

Kalveren zijn een bijproduct van de zuivelindustrie. Ze worden alleen maar geboren omdat hun moeder daardoor melk gaat geven. Die melk is niet voor het kalf maar voor mensen. De kalfjes worden dan ook vrijwel direct na de geboorte gescheiden van hun moeder. De eerste twee weken van hun leven brengen zij alleen door, in een eenlingbox of kalveriglo. Daarna worden ze door een kalvermester opgehaald en in een periode van een half jaar tot negen maanden vetgemest tot kalfsvlees.

Kale hokken

Op het kalverbedrijf staan de kalfjes nog zo’n zes weken in hun eentje opgesloten. Er wordt gebruik gemaakt van verstelbare metalen hokafscheidingen, die na een paar weken worden verwijderd, zodat groepen van  zes tot tien kalveren ontstaan. Vanaf een leeftijd van acht weken leeftijd is het namelijk verplicht de dieren in groepen te houden. De groepshokken worden meestal van elkaar gescheiden door metalen hekken.

Kalfjes in de bio-industrie

Harde gladde vloeren

Bodembedekking in de stal is niet wettelijk verplicht. Daarom bestaat de vloer uit houten of betonnen roosters, zonder stro of andere bodembedekking. De vloeren zijn vaak spekglad door mest en urine. Hierdoor glijden veel kalveren uit en verwonden zich. De huid van de poten raakt beschadigd, waardoor er een verhoogd risico is op ontstekingen.

Bewegingsbeperking en belemmering speelgedrag

Kalfjes dartelen en spelen op de glibberige vloeren veel minder met elkaar dan ze in de wei zouden doen. Ze hebben in de groepshuisvesting ook zeer beperkte bewegingsruimte wat het speelgedrag verder belemmert. In onderzoeken vertonen kalfjes duidelijk meer activiteit op alternatieve, stroevere vloeren.

Kalfje

Stalklimaat

Door stof, hoge luchtvochtigheid, ammoniak, tocht en gebrek aan ventilatie in de stal, lopen de kalveren bovendien een groot risico op luchtweginfecties. Dat is zelfs een hoofdoorzaak van sterfte in de eerste weken! Het enorme risico op infecties wordt in de hand gewerkt doordat honderden kalveren van veel verschillende bedrijven (met vele soorten bacteriën en virussen) bijeen worden gebracht. Dat leidt tot enorme infectierisico’s. Het ongezonde stalklimaat heeft een negatieve invloed op de weerstand en gezondheid van de kalveren.

Daglicht

Enig daglicht is sinds 2008 verplicht voor deelname aan IKB, het Nederlandse kwaliteitssysteem voor de kalverhouderij. Een stal moet sinds die tijd een deel licht doorlatend materiaal bevatten dat tenminste zo groot is als twee procent van het vloeroppervlak. Hoewel dat geen groot oppervlak is, betekent het wel dat het in moderne stallen overdag niet meer volledig donker mag zijn.

Daglicht
Het korte leven van een kalf is een aaneenschakeling van leed en verveling. Geen moederliefde, eenzame opsluiting juist als ze behoefte hebben aan fysiek contact, geen ruimte voor dartelen of spelen, nooit eens lekker buiten in de wei en na zes maanden wacht het slachthuis. Vind jij ook dat kalveren een betere leven verdienen? Teken dan nu de petitie!

Ja, ik teken voor betere huisvesting van kalveren! 

Het is misdadig dat 1,5 miljoen kalveren hun hele (korte) leven lang op harde, vieze, gladde vloeren moeten doorbrengen. Kalveren hebben recht op een beter leven. Ik eis fatsoenlijke huisvesting!

Deel deze campagne