De kalkoen in de vee-industrie

Kalkoenen

Waar een wilde kalkoen wel 10 jaar oud kan worden, worden vleeskalkoenen al na 5 maanden geslacht. Ze zijn dan al twee keer zo zwaar als hun wilde soortgenoten. Vleeskalkoenen worden namelijk zó gefokt dat ze enorm snel groeien en heel veel borstvlees hebben. Hun lichaam is hierdoor vaak misvormd. Vleeskalkoenen kunnen vaak nog amper lopen, laat staan vliegen. Ook paren is niet meer mogelijk. Kalkoenen worden daarom kunstmatig geinsemineerd. Ook de prachtige zwarte veren van de wilde kalkoen zijn er in loop der jaren uitgefokt. Ze laten namelijk pigmentvlekken achter op het karkas.

Huisvesting

Er leven op dit moment 800.000 kalkoenen in de Nederlandse vee-industrie. Ze leven in gesloten stallen met duizenden bij elkaar. De kalkoenen komen nooit buiten en hebben amper ruimte. In de stallen is er vaak weinig licht om te voorkomen dat de kalkoenen elkaar uit stress doodpikken. Om diezelfde reden worden ook de snaveltjes al op jonge leeftijd afgebrand met een infraroodmachine.

Ziektes en verwondingen

Door de slechte leefomstandigheden hebben kalkoenen allerlei ziektes en verwondingen. Zo heeft 25% van de kalkoenen ademhalingsproblemen door de slechte luchtkwaliteit, verminken kalkoenen elkaar door stress en verveling, heeft 25% van de kalkoenen brandwonden onder hun voeten en sterft 5-10% nog voor de slacht.

Transport en slacht

Na vijf maanden zijn de kalkoenen ‘slachtrijp’. Ze worden gevangen, in kratten geduwd en naar slachterijen in Duitsland getransporteerd. Het vangen is zeer stressvol en veroorzaakt botbreuken en verwondingen.

Tot voor kort werden kalkoenen verdoofd met het elektrische waterbad. Hierbij was een groot deel van de kalkoenen niet (goed) verdoofd en onderging vreselijke pijnen. Dier&Recht voerde intensief campagne tegen dit martelbad en steeds meer slachterijen stapten over op minder dieronvriendelijke verdovingsmethoden. Tegenwoordig worden kalkoenen verdoofd met gas (CO2 en O2). Ook deze methode veroorzaakt stress en pijn, desalniettemin is het ten opzichte van het waterbad een grote verbetering.

Lees meer:
De kalkoen in de natuur

Word nu donateur!

DONEER NU

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht