Verlos de Drentsche Patrijshond van zijn epilepsie

Gesloten

10189 mensen hebben getekend!

10189

Soms is ze er weken vrij van. Dan rent ze, speelt ze; is ze net een gewone hond. Tot de bliksem weer toeslaat in haar hersenen. Een paar keer per dag ligt ze dan stuiptrekkend op de grond, met schuim om de bek en een wezenloze blik in de ogen.

De epilepsie waar Drentsche patrijshond Sproet aan lijdt, is een onoverwinnelijke vijand. Krijgt ze te veel medicijnen, dan wordt ze sloom. Krijgt ze te weinig, dan nemen de aanvallen toe. Soms lijkt de ideale dosis te zijn gevonden, maar aan zo’n periode van rust komt steevast weer een einde.

Heeft Sproet domme pech gehad? Welnee, ze is zo gemaakt. En wel door fokkers die raszuiverheid boven gezondheid stellen, en die ziektes door inteelt beschouwen als risico van het vak. Want schrik niet: de patrijshonden waarmee wordt gefokt, zijn gemiddeld voor 46% genetisch aan elkaar verwant. In het geval van Sproet ligt dat nog hoger: haar ouders delen voor 51% dezelfde genen. En ja, daar krijg je ellende van. 

Fokkers en rasvereniging weten hiervan, maar verzwijgen de risico’s. Om economische redenen, of omdat ze vasthouden aan een misplaatst ideaal van raszuiverheid. Daarom liggen honderden Drentsche patrijshonden, net als Sproet, regelmatig op de grond te creperen.

Video

In de media

Gesloten

Ja, ik teken voor een fokverbod van Drentsche Patrijshonden! 

Veel Drentsche Patrijshonden zijn ziek. Niet vanwege een weeffout van moeder natuur, maar omdat fokkers vasthouden aan raszuiverheid. Daarbij nemen ze ernstige erfelijke aandoeningen op de koop toe. Aan deze misstand moet onmiddellijk een einde komen!

Lees hier de volledige tekst

Emailtekst fokverbod Drentsche patrijshonden 

Geacht bestuur van De Drentsche Patrijshond en Drentsche Patrijshonden Club Nederland,

Ik wil u laten weten dat ik het onverteerbaar vind dat zo veel Drentsche patrijshonden ziek zijn door menselijk handelen. U weet immers als geen ander dat erfelijke aandoeningen als epilepsie en heupdysplasie voortkomen uit inteelt, en dat die inteelt het gevolg is van raszuiver fokken.

Daarom vraag ik u: stop daarmee. Laat de eis van raszuiverheid los, sta toe dat er gefokt wordt met honden ’van buiten’. Daarmee kunt u deze dieren geven wat ze nodig hebben: onbelast genetisch materiaal, waarmee een gezond, lang en vitaal leven binnen handbereik komt.

De Drentsche patrijshond snakt naar vers bloed. U kunt hem dat geven.

Hoogachtend,

Voor- en achternaam (worden automatisch ingevuld)

Deze campagne is afgelopen
Meer doen voor de dieren?
Doneer nu!
Deel deze campagne