Doorgefokte rashonden

Doorgefokte rashonden

  • Dier&Recht strijdt voor gezondere rashonden, want iedere hond verdient een gezond en lang leven!

  • Al op jonge leeftijd belanden veel rashonden op de operatietafel. Ruim 40% van de rashonden heeft namelijk één of meer erfelijke aandoeningen. 

  • Een stamboom zegt niets over de gezondheid van uw hond. Integendeel: de kans is groot dat uw hond ziek wordt.

  • Sharpei's hebben door hun vele rimpels veel last van huidproblemen, zoals chronische jeuk en ontstekingen.

  • Duitse herders worden gefokt op een zo laag mogelijk kruis. Het gevolg: vroegtijdige slijtage van gewrichten, verlammingen en heupdysplasie.

Dier&Recht vecht voor het welzijn van de rashond

Cavalierhondjes met veel te kleine hoofdjes waar hun hersens niet meer inpassen. Engelse bulldogs die het eigenlijk altijd benauwd hebben, omdat hun neusgaten bijna dichtzitten. Er is ongelooflijk veel mis met rashonden in Nederland. Een drama voor de hondjes zelf, maar ook voor hun teleurgestelde baasjes. Dier&Recht vecht voor het welzijn van de rashond en helpt bedrogen eigenaren.

Veel hondenkopers wisten tot voor kort van niets. Dier&Recht zorgt ervoor dat dit verandert. We spannen rechtszaken aan tegen kwaadwillende fokkers en vertellen het verhaal van de arme rashonden in vele media. We doen uitvoerig onderzoek naar afwijkingen en publiceren dat in de RashondenWijzer. En mede dankzij Dier&Recht zijn er nu strengere regels voor alle rashondenfokkers!

Onbetrouwbare rashondenfokkers 'maken' hun honden al decennialang precies zoals de kopers ze het liefst zien. Klein, schattig en aaibaar. Of juist groot, ruig en stoer. Willen mensen lange flaporen, kleine koppies en grote ogen, dan wordt het ras daar eindeloos op doorgefokt. Met elk nest puppies worden de hondenhoofdjes kleiner, de oren langer en de ogen groter.

Drama voor de hond

Dat lijkt mooi voor de gelukkige hondenbezitter en ook voor de fokker, die aan één rashondje een aardig bedrag verdient. Maar voor de hond zelf betekent de doorgeslagen fokkerij een drama. Hoe mooi de buitenkant ook is, van binnen is vaak van alles mis. Ze lijden chronisch hoofdpijn, omdat hun hoofd te klein is voor hun hersens. Of ze zakken door hun veel te zwakke pootjes. 

Maar mijn hond heeft een stamboom!

Een stamboom lijkt een bewijs van kwaliteit, maar dit zegt niets over de gezondheid van een hond. Vaak zijn stamboomhonden juist níet gezond, omdat ze allemaal familie van elkaar zijn. De kans op inteelt is dus groot. Net als bij mensen zijn inteeltdieren de zwakste exemplaren. Veel afwijkingen zijn bij puppies nog onzichtbaar: hun baasjes merken pas jaren later dat ze een ziek hondje hebben aangeschaft.

Erfelijk ziek

Ruim 40 procent van alle rashonden in Nederland heeft een of meer erfelijke aandoeningen. Daarvan krijgen ze al in de eerste jaren van hun leven last. Of honden erfelijk ziek zijn, maakt sommige fokkers niet uit. Ze laten ze toch puppies krijgen die vervolgens óók de ziekte hebben. Als de buitenkant er maar goed uitziet: dan is het hondje snel verkocht.

Rekeningen van de dierenarts

Voor hondenbezitters én hun hond is dat vaak het begin van veel ellende. In een uitzendingvan Tros Radar vertelt een teleurgestelde hondenbezitster: 'We hebben hem 19 weken gehad en we hebben 19 rekeningen van de dierenarts.' Maandenlang tobde ze rond met haar ziekelijke hond, tot ze besloot hem in te laten slapen. De fokker waar ze haar hond had gekocht, vond het uiterlijk van dit arme dier belangrijker dan zijn gezondheid.

Zo strijdt Dier&Recht voor een beter leven van miljarden dieren. Rechtszaken en onderzoek zijn kostbaar. Helpt u ons op te komen voor de rashonden? Word dan nu donateur!

Word nu donateur!

DONEER NU

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht