Teckel

Van rashond naar ramphond: Teckel

Fokkers hebben decennialang gespeeld met het uiterlijk van rashonden. Tegen een hoge prijs, die door de dieren wordt betaald. Neem als voorbeeld de Teckel.

Wie de twee foto’s eenmaal naast elkaar heeft zien staan, kijkt nooit meer op dezelfde manier naar deze hond. Op het ene plaatje, dat lang geleden door een onbekende eigenaar is geschoten, zien we een teckel die klópt. Snuit, kop, nek, poten, rug: het is allemaal in verhouding met elkaar. Daarnaast staat een exemplaar dat oogt alsof hij een onfortuinlijk avontuur heeft beleefd in een rubberfabriek: zijn rug is bizar lang en dun, net als zijn nek – alsof hij kunstmatig is opgerekt.

Liefhebbers van Teckels vinden dat mooi. Daarom gaan de volgende ongeschreven regels op: hoe langer de rug en nek van een dier zijn, hoe groter de kans is dat hij wint bij een show. Hoe vaker hij wint, hoe populairder hij wordt als fokpartner. En hoe vaker er met hem wordt gefokt, hoe meer de ‘uitgesponnen kauwgomlook’ zich verspreidt.

Als de dieren er geen last van hadden, zou dat gepruts aan hun uiterlijk een beetje vreemd maar onbelangrijk zijn. Grote punt: ze hebben er wél last van. En niet zo’n beetje ook.

Omdat hun ruggen zo sterk zijn uitgerekt, lijden veel Teckels namelijk aan rugklachten. Een hernia komt vaak voor, net als discusdegeneratie; een aandoening aan de wervelschijven die vooral kortpotige teckels treft. Al deze aandoening zijn pijnlijk en vaak reden tot euthanasie.

De Veronica Ochtendshow met Giel - Radio Veronica - Kortsnuiten handhaving
Radio Noord-Holland - FairDog in het programma June tot Twaalf
Trouw - Kortsnuithonden - Strengere controle op fout fokken, p.9 (print)
Radio 538 - Kortsnuiten handhaving - De 538 Ochtendshow met Frank Dane
Radio 10 - Kortsnuiten handhaving - programma Somertijd
Barneveldse Krant - Strengere controles NVWA op fokken mopshonden (print)

Ja, ik help mee rashondenleed te stoppen!

Fokkers maken de honden precies zoals de kopers ze graag zien. Klein en schattig of juist groot en stoer. Maar door het selectieve fokken wordt veel leed veroorzaakt. Samen kunnen we de malafide fokkers stoppen.

iDEAL
Machtiging
Machtiging

Hierbij machtig ik Dier&Recht om het bovenstaande bedrag van mijn bankrekening af te schrijven:

Campagnenieuws

In Nederland worden iedere week honderden puppy’s van malafide fokkers verkocht. De pups worden zo goedkoop mogelijk onder erbarmelijke omstandigheden gefokt in Nederland, België, en Oost-Europese landen. Ze krijgen vaak valse paspoorten en zijn meestal niet of onvoldoende ontwormt of ingeënt.

Lees verder...

Eindelijk zijn er normen voor het fokken van rashonden voor de minimale lengte van de snuit. Hierdoor zal het uiterlijk van populaire honden als de Franse Bulldog en de Mopshond drastisch veranderen. En hun gezondheid verbeteren.

Lees verder...

stop hondenshows

Hondenshows moeten verboden worden! Ze stimuleren het fokken van zieke, misvormde dieren en dragen bij aan verkleining van de genenpool – met inteelt en erfelijke ziekten als gevolg.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht