Shar-pei

Van rashond naar ramphond: Shar-pei

Fokkers hebben decennialang gespeeld met het uiterlijk van rashonden. Tegen een hoge prijs, die door de dieren wordt betaald. Neem als voorbeeld de Shar-pei.

Wie de twee foto’s eenmaal naast elkaar heeft zien staan, kijkt nooit meer op dezelfde manier naar deze hond. Op het ene plaatje, dat lang geleden door een onbekende eigenaar is geschoten, zien we een Shar-pei die klópt. Snuit, kop, nek, poten, rug: het is in verhouding met elkaar. Daarnaast staat een exemplaar dat oogt alsof één van zijn voorvaderen een accordeon was: zulke vreemde, dikke huidplooien heeft hij.

Veel liefhebbers van Shar-pei’s vinden dat mooi. Daarom gaan de volgende ongeschreven regels op: hoe meer huidplooien een dier heeft, hoe groter de kans is dat hij wint bij een show. Hoe vaker hij wint, hoe populairder hij wordt als fokpartner. En hoe vaker er met hem wordt gefokt, hoe meer de ‘accordeon-look’ zich verspreidt.

Als de dieren er geen last van hadden, zou dat gepruts aan hun uiterlijk niet zorgwekkend zijn. Grote punt: ze hebben er wél last. En niet zo’n beetje ook.

Door hun over hun lichaam gedrapeerde vel lijden veel shar-pei’s aan gezondheidsproblemen. Zoals  huidplooidermatitis: een bacteriële infectie die ontstaat door de wrijving van de huid en het vocht tussen de plooien. De aangetaste plekken veroorzaken heftige jeuk en ontstekingen. Daarnaast komt er vaak entropion voor; een aandoening waardoor de oogleden naar binnen krullen en de wimpers het hoornvlies irriteren.

Omdat een korte snuit ook bij Shar-pei-eigenaren helemaal hip is, hebben veel dieren bovendien het gevreesde brachycefaal obstructief syndroom. De schedel groeit daarbij uit tot een normale breedte, maar is korter dan normaal, met ademhalingsproblemen als gevolg.

De Veronica Ochtendshow met Giel - Radio Veronica - Kortsnuiten handhaving
Radio Noord-Holland - FairDog in het programma June tot Twaalf
Trouw - Kortsnuithonden - Strengere controle op fout fokken, p.9 (print)
Radio 538 - Kortsnuiten handhaving - De 538 Ochtendshow met Frank Dane
Radio 10 - Kortsnuiten handhaving - programma Somertijd
Barneveldse Krant - Strengere controles NVWA op fokken mopshonden (print)

Ja, ik help mee rashondenleed te stoppen!

Fokkers maken de honden precies zoals de kopers ze graag zien. Klein en schattig of juist groot en stoer. Maar door het selectieve fokken wordt veel leed veroorzaakt. Samen kunnen we de malafide fokkers stoppen.

iDEAL
Machtiging
Machtiging

Hierbij machtig ik Dier&Recht om het bovenstaande bedrag van mijn bankrekening af te schrijven:

Campagnenieuws

In Nederland worden iedere week honderden puppy’s van malafide fokkers verkocht. De pups worden zo goedkoop mogelijk onder erbarmelijke omstandigheden gefokt in Nederland, België, en Oost-Europese landen. Ze krijgen vaak valse paspoorten en zijn meestal niet of onvoldoende ontwormt of ingeënt.

Lees verder...

Eindelijk zijn er normen voor het fokken van rashonden voor de minimale lengte van de snuit. Hierdoor zal het uiterlijk van populaire honden als de Franse Bulldog en de Mopshond drastisch veranderen. En hun gezondheid verbeteren.

Lees verder...

stop hondenshows

Hondenshows moeten verboden worden! Ze stimuleren het fokken van zieke, misvormde dieren en dragen bij aan verkleining van de genenpool – met inteelt en erfelijke ziekten als gevolg.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht