Mopshond

Van rashond naar ramphond: Mopshond

Fokkers hebben decennialang gespeeld met het uiterlijk van rashonden. Tegen een hoge prijs, die door de dieren wordt betaald. Neem als voorbeeld de Mopshond.

Als je de twee foto’s naast elkaar zet, zijn de verschillen onmiskenbaar. Op het ene plaatje, dat lang geleden door een onbekende eigenaar is geschoten, zien we een mopshond die klopt. Oké, zijn snuit is al wat aan de platte kant, maar zijn poten hebben een normale lengte en hij heeft gewoon een staart. Daarnaast staat een exemplaar dat vreemd gedrongen oogt. Zijn neus is bovendien zo goed als verdwenen, net als zijn staart.

Liefhebbers van Mopshonden vinden dat mooi. Daarom gaan de volgende ongeschreven regels op: hoe platter de neus, hoe korter de staart en hoe compacter het lichaam van een dier is, hoe groter de kans dat hij wint bij een show. Hoe vaker hij wint, hoe populairder hij wordt als fokpartner. En hoe vaker er met hem wordt gefokt, hoe meer die ‘opgepropte hondenlook’ zich verspreidt.

Als de dieren er geen last van hadden, zou dat gepruts aan hun uiterlijk een beetje vreemd maar onbelangrijk zijn. Grote punt: ze hebben er wél last van. En niet zo’n beetje ook.

Zo lijden veel Mopshonden aan het gevreesde brachycefaal obstructief syndroom (BOS). Hierbij groeit de schedel uit tot een normale breedte, maar is de lengte te kort, het gehemelte te lang en zijn de neusgaten te nauw. Dit leidt tot benauwdheid, snurken, kokhalzen, rusteloze slaap en flauwvallen. Door de overdreven gedrongen bouw is het bekkenkanaal bovendien dusdanig krap dat een normale bevalling bijna nooit mogelijk is. Door de overmatige huid raken de plooien vaak ontstoken en krullen de oogleden naar binnen, wat het hoornvlies ernstig irriteert.

De Veronica Ochtendshow met Giel - Radio Veronica - Kortsnuiten handhaving
Radio Noord-Holland - FairDog in het programma June tot Twaalf
Trouw - Kortsnuithonden - Strengere controle op fout fokken, p.9 (print)
Radio 538 - Kortsnuiten handhaving - De 538 Ochtendshow met Frank Dane
Radio 10 - Kortsnuiten handhaving - programma Somertijd
Barneveldse Krant - Strengere controles NVWA op fokken mopshonden (print)

Ja, ik help mee rashondenleed te stoppen!

Fokkers maken de honden precies zoals de kopers ze graag zien. Klein en schattig of juist groot en stoer. Maar door het selectieve fokken wordt veel leed veroorzaakt. Samen kunnen we de malafide fokkers stoppen.

iDEAL
Machtiging
Machtiging

Hierbij machtig ik Dier&Recht om het bovenstaande bedrag van mijn bankrekening af te schrijven:

Campagnenieuws

In Nederland worden iedere week honderden puppy’s van malafide fokkers verkocht. De pups worden zo goedkoop mogelijk onder erbarmelijke omstandigheden gefokt in Nederland, België, en Oost-Europese landen. Ze krijgen vaak valse paspoorten en zijn meestal niet of onvoldoende ontwormt of ingeënt.

Lees verder...

Eindelijk zijn er normen voor het fokken van rashonden voor de minimale lengte van de snuit. Hierdoor zal het uiterlijk van populaire honden als de Franse Bulldog en de Mopshond drastisch veranderen. En hun gezondheid verbeteren.

Lees verder...

stop hondenshows

Hondenshows moeten verboden worden! Ze stimuleren het fokken van zieke, misvormde dieren en dragen bij aan verkleining van de genenpool – met inteelt en erfelijke ziekten als gevolg.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht