Mijn paard heeft zomereczeem. Wat nu?

Schurend paard

Sommige paarden hebben in de zomer veel last van jeuk en schuren hierdoor hun manen en staart kaal. De jeuk wordt veroorzaakt door een allergische reactie op muggenbeten. Bij iedere extra muggenbeet, krijgt het paard een beetje meer jeuk. Stress en overgewicht verergeren de allergische reactie. Wat kun je ertegen doen?

Als je je paard ziet schuren, laat dan jeuk door parasieten als schurft, schimmel of luizen, uitsluiten door de dierenarts.

Met een consequente aanpak kan je paard binnen een paar maanden volledig jeukvrij zijn, en blijven!

  • Zorg voor een stressvrij leven. Verhuizingen, wisselingen in de kudde en deelname aan wedstrijden kunnen een trigger zijn voor eczeem.
     
  • Zorg voor een goed dieet met veel mineralen, vitamines en kruiden die de huid ondersteunen en zuiverend werken. Zorg dat het paard niet te dik wordt en voldoende beweegt.
     
  • Boven de 10°C zijn muggen actief. Pak je paard dan in met een eczeemdeken. Dit zijn lichte, luchtige dekens van gaas. Haal de deken dagelijks even af om het paard te laten rollen. Borstel je paard en doe de deken vervolgens weer op. Als het paard te lang zonder deken staat, wordt het alsnog gebeten door muggen en begint het probleem van vooraf aan.

    Laat de deken ook op in de regen: tussen de buien door komen er veel muggen, juist dan is de deken van belang. Als het paard kan rollen in zand en genoeg ruwvoer krijgt, zal hij het niet snel te koud hebben. Als het onder de 10°C is, zijn de muggen niet actief en mag de deken af.

    Koop twee of drie eczeemdekens, zodat als er een stuk of vies is, je direct een andere op kunt doen.

Exceemdeken
Een exceemdeken beschermt een paard tegen muggenbeten.
  • Geschuurde plekken op de benen en geslachtsdelen kan je moeilijk afdekken. Als de wondjes op deze plekken droog en schilferig zijn, kan je ze insmeren met vette zalf, zoals uierzalf of vaseline, tegen het bijten van de muggen. Let op! Vette producten mogen niet in de felle zon gebruikt worden, dit kan brandwonden veroorzaken.
     
  • Smeer aangedane plekken in met jeukstillende zalf. Het gaat erom dat je het product consequent gebruikt. Lees de gebruiksaanwijzing, want sommige producten moet je dagelijks smeren en andere om de dag.
     
  • Natte, smettende (licht ontstoken) plekken was je met Betadine shampoo en smeer je in met groene klei (dit is te koop bij diverse paardenwinkels). Door de klei droogt de wond op; het zorgt bovendien voor een laagje op de huid zodat de muggen niet kunnen bijten.
     
  • Als na een of twee weken smeren je paard vettig en vies is, was je hem met speciale anti-jeuk shampoo. Míts dit niet te veel stress veroorzaakt. Het paard in zee laten zwemmen is ook heel gezond voor de huid.
     
  • Voorzie de opening van de inloopstal van flappen van plastic of horgaas. Verplicht opstallen is nadelig voor de doorbloeding (het paard staat immers stil), en uit verveling kan het paard extra gaan schuren.

Als je deze verzorging consequent toepast, is jouw paard over een aantal weken helemaal jeukvrij en zullen de manen en de haren op de staart teruggroeien. Bij extreme jeuk kan de dierenarts ook ingrijpen, maar zorg er daarnaast voor dat je de huisvesting en verzorging op orde te hebt.

Kijk hier voor meer informatie over zomereczeem.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.