Paarden in stands? Meld het ons!

paarden in stands
Stands veroorzaken bij paarden frustratie en chronische stress. Veel paarden ontwikkelen hierdoor gestoord gedrag. De stal op deze foto is inmiddels verbouwd. Foto: Dier&Recht

Je kunt het je haast niet voorstellen, maar er zijn er nog steeds maneges en stallen waar paarden vastgebonden op kleine, individuele staanplaatsen staan, de zogenaamde stands. Ken je hier voorbeelden van? Meld het ons en help een einde te maken aan deze voor dieren wanhopig makende huisvesting.

Paarden leven het liefst in een stabiele kudde met veel vrije loopruimte. Daar houden manege- en stalhouders rekening mee, zo zou je denken. Maar nee. Er lijkt soms eerder sprake van het tegendeel. Eigenaren binden hun dieren vast in kleine staanplaatsen; de paarden kunnen zich niet omdraaien of rollen. Deze vorm van huisvesting veroorzaakt frustratie en chronische stress. Veel paarden ontwikkelen hierdoor gestoord gedrag.

In een stand is diepe slaap niet mogelijk

Wat gaat er dan mis? Paarden slapen van nature niet lang aan één stuk, zoals mensen. Gedurende het etmaal rusten ze in totaal zo’n drie uur staand, verdeeld over een aantal korte momenten. Daarnaast zijn ze ongeveer 45 minuten per dag platliggend in diepe slaap. Die diepe slaap kunnen ze niet pakken in een stand of een te kleine stal.

Liggen in stal zonder zicht op soortgenoten geeft stress

Hebben paarden wel voldoende ruimte om zich uit te strekken, dan nog speelt de factor van isolatie. Paarden zijn van nature kuddedieren. Ze voelen zich veiliger in een groep, vooral als ze gaan slapen. In de natuur zijn er altijd paarden wakker die de wacht houden. Het is daarom voor paarden in elke stal al angstig en stressvol als ze hun soortgenoten niet kunnen zien wanneer ze gaan liggen. In een stand met dichte muren is dit nog eens extra het geval. Sommige paarden komen niet meer aan hun diepe slaap toe en raken oververmoeid. Je merkt dit aan concentratiegebrek, chagrijnig gedrag of algehele matheid.

Verboden sinds 2017, maar geen handhaving

In de Gids voor Goede Praktijken geeft de paardensector zelf aan dat stands per 1 januari 2017 verboden zijn. Maar het is een wassen neus. De richtlijnen worden nauwelijks nageleefd, om van handhaving nog maar te zwijgen. Sinds onze manegecampagne in 2018 hebben voor zover we weten welgeteld drie maneges hun stands vaarwel gezegd

Er is meer nodig.

Meld de stands!

Dier&Recht wil dat alle paarden in een sociale setting en met voldoende ruimte kunnen slapen. Bijvoorbeeld tijdens het loslopen in een kudde, in een grote groepsstal of desnoods in een box maar dan met uitzicht op soortgenoten. Hoog tijd dat bedrijven die nog stands gebruiken hun stallen aan gaan passen om een eind te maken aan onnodig dierenleed.

Ken jij bedrijven die paarden in stands houden? Meld dit dan (anoniem) bij Dier&Recht via info@dierenrecht.nl. Stuur recente foto’s mee. Dan kunnen wij een verzoek tot handhaving doen bij de inspectiedienst NVWA.

Deel dit artikel
Sarah Pesie

Als dierwetenschapper en -gedragsdeskundige ben ik verantwoordelijk voor de wetenschappelijke onderbouwing van de campagnes voor paarden. Ik ben daarnaast ook bijzonder geïnteresseerd in het natuurlijke gedrag van paarden, honden en katten. Met onderzoeken en publicaties informeer ik het publiek over de vele misstanden rond deze dieren. Ik hoop dat mensen zich daardoor meer verdiepen in de belevingswereld van dieren en zo beter begrijpen wat hun dier nodig heeft om gelukkig te zijn.