Hoe herken ik een goede fokker?

Pups in kooi

Je wilt een rashond kopen. Regelmatig blijkt dat rashonden last hebben van erfelijke aandoeningen, terwijl dit voorkomen had kunnen worden door de fokker. De gevolgen voor zowel hond als baasje kunnen groot zijn: de hond is soms een leven lang ziek. Voor de familie kan een ziek dier heel belastend zijn en de medische kosten kunnen hoog oplopen. Het is evenwel niet eenvoudig om een betrouwbare fokker te vinden.

De Wet

In de wet staat dat het verboden is te fokken met gezelschapsdieren 'op een wijze waarop het welzijn en de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen wordt benadeeld.' Dat betekent dat een fokker zijn ras dient te kennen, dient te weten welke erfelijke aandoeningen er spelen en welke medische en DNA-tests gedaan moeten worden bij de ouderdieren voordat er gefokt mag worden.

Goede fokkers

Goede fokkers gebruiken deze kennis om gezonde honden te fokken. Bij deze fokkers is het overgrote deel van de honden gezond en krijgen de honden zeker in de eerste vier jaar van hun leven geen erfelijke aandoening.

Als een fokker daarentegen in het koopcontract van alles uitsluit, zoals een beperking van de aansprakelijkheid tot het eerste jaar of tot de hoogte van de aankoopsom, dan kun je bij die fokker beter geen hond kopen. De fokker durft blijkbaar geen garantie op een gezonde hond te geven. Sommige fokkers geven van tevoren aan dat hun hondenras een ‘gebrekkig’ product is. Ze weten dat hun honden een grote kans hebben op een (ernstige) erfelijke ziekte, maar fokken en verkopen deze desalniettemin. Ze vertellen dus wel heel ‘eerlijk’ dat dit tot gebreken (lees: erfelijke ziektes) kan leiden, maar vertellen dat alleen zodat ze later geen schadevergoeding bij een (erfelijke) ziekte hoeven te betalen. Het is zeker af te raden om bij zo’n fokker een hond te kopen.

Ons advies:

  • De grootste kans op een gezonde hond heb je met een naturashond (niet-rashonden of kruisingen). De meeste naturashonden leven langer en gezonder en zijn bovendien vitaler. Uiteraard zijn er ook naturashonden met erfelijke problemen (de pechgevallen), maar de kans daarop is kleiner.
  • Wil je toch een rashond, kijk dan eerst in onze lijst met rashonden en erfelijke aandoeningen.
  • Controleer of de ouderdieren van tevoren getest zijn op de meest voorkomende erfelijke aandoeningen bij dat ras. Vertrouw niet op allerlei certificaten, maar alleen op de originele testresultaten van een dierenarts of laboratorium.
  • Vertrouw je de fokker of je eigen oordeel niet, laat dan je eigen dierenarts of de stichting FGH naar de papieren kijken.
  • De lakmoesproef: durft de fokker garant te staan voor de gezondheid van zijn pups of wordt er juist van alles uitgesloten in de koopovereenkomst?
Deel dit artikel